31 mars, 2015

Kontakt med hästen ska vara som att känna hästen i dina händer och förmedla information från och till hästen genom vikten från tygeln. Som att hålla sin danspartner i handen utan att störa balansen och harmonin i dansen. Du för och hästen följer.

Tyglarna är ett verktyg för kommunikation, inte för kontroll. Det ska alltid vara en mjuk, stadig och lätt kontakt med den givande handen. Med tryck orsakar man sannolikt en negativ känslomässig reaktion och visar att man inte rider med känsla, vare sig trycket läggs på nosen eller i munnen.

Vid för hård och okänslig kontakt kommer hästen att ta till försvarsmekanismer som ryttaren kommer uppfatta som motstånd. Detta ”motstånd” kan ta sig uttryck i att hästen slår upp med huvudet, lägger sig på ”bettet”, slår med svansen, rusar iväg eller vägrar gå framåt till exempel.

Om du använder underarmarnas muskler när du tar kontakten i ridningen så drar du i hästen. Armarna måste vara helt avslappnade. Använd istället ryggen så blir kontakten lätt och känslig. Har du spända armar och fingrar så kommer hästen alltid att göra motstånd.

Som försvar kan hästen spänna sig i hela kroppen, allt från käke, hals och bog för att skydda sig mot detta tryck och då kommer hästen att vara spänd i både sinne och kropp. Det är motsatsen till en avspänd, lösgjord och förtroendefull häst.

Ofta använder vi våra händer naturligt för att gripa tag och balansera oss med och då kan vi aldrig rida med lätthet. Det krävs skolning. Alla problem mellan ryttare och häst kommer att visa sig i tyglarna när vi börjar rida med kontakt, för här börjar hästen känna sig låst och instängd.

Kontakt är inte bara för dressyr. Kontakt utvecklar mer förtroende för ryttaren och lär hästen att förstå och lita på handen som hjälp och kommunicera med ryttaren genom handen och söka kontakten på tyglarna till den givande handen. Kontakten är neutral och vänlig. Man ska känna varandra genom tyglarna.

Prova denna simulering: Sätt en bokhög på golvet framför en dörr och bind ett snöre i handtaget. Stå framför dörren och håll i snöret. Korta snöret tills det börjar påverka att dörren rör sig. Detta ger dig en förståelse för känslan du vill ha med hästen. I denna kontakt mellan dig och hästen är den medveten om dig genom tyglarna.

När kontakten är rätt kommer hästen att mjukna och ge efter i halsen och gå in i kontakten. Du börjar från sätet och stärker din bål för att påverka hästens medvetande om tyglarna. Dina armar är avslappnade och tar en passiv roll. Om du bara skulle dra med dina armar skulle inte hästen svara positivt. Istället bör du låta bålen påverka hästen om kontakten den delar med dig genom tyglarna. När hästen svarar slappnar du av i bålen och matchar hästens respons.

En annan simulering: Håll två tyglar, en i varje hand tillsammans med någon. Försök sedan att dra den personen framåt när ni står vända mot varandra genom att bara använda dina armar. Du kommer att märka att personen är lite ovillig till att flytta sig. Men, om du lutar dig bakåt och backar och låter dina armar vara avslappnade, kommer personen naturlig med dig. På detta sätt använder du inte musklerna i armarna för att påverka hästen, utan sitsen. Dina armar är som lösa rep.

 

Relationsbaserad Ridkonst från Liberty till Piaff™

I Frihet – Vid Hand – Bettlös Ridkonst

 

© Anneli Westlund

All information på denna sida skyddas av upphovsrättslagen.

0