21 augusti, 2015

Oavsett din ridnivå, kan du förbättra din ridteknik och hästens prestation genom att förbättra din sits. Den är något du behöver träna på under hela ditt ryttarliv. För att uppnå en naturlig, balanserad och säker sits behöver du själv vara i balans, vara liksidig och ha en känsla för att följa hästens rörelser.

Ryggraden på hästen rör sig horisontellt medan människans ryggrad rör sig lodrätt under ridning. Rörelsen från hästens ryggrad måste tas upp av ryttaren men om du är obalanserad och asymmetrisk är det svårt för dig att följa hästens rörelser i trav och galopp. Tecken på asymmetri hos dig är:

  • spänningar i skuldror och nacke
  • du dunsar lätt på hästen och har svårt att hålla huvud, händer och ben stilla
  • dina anklar smärtar
  • du faller till utsidan i galoppen
  • du har svårt att stå i lätt sits i trav utan tygelkontakt
  • du tappar lätt balansen i oförväntad rörelse från hästen
  • du har svårt för att andas djupt ner i magen när du rider
  • du har svårt för att slappna av och spänner dig

 

Höger-vänster balans

  • Du faller/kollapsar till en sida och därmed blir en sida kortare än den andra.

Luta framåt-bakåt

  • Om du lutar dig för mycket framåt eller bakåt, reducerar du rörelsen i höfterna som ska följa hästens rörelser.
  • Du får svårt för att följa hästens rörelser.
  • Om du lutar dig för mycket bakåt måste du spänna magmusklerna. Det ger spänning i kroppen i korsrygg och nacke.
  • Du kan inte smälta ihop med hästen och ge fina signaler från sätet – händerna tappar balansen för du sitter i obalans.

Rotation i ryggraden

  • Vi är naturligt asymmetriska och har därför en tendens att dra en skuldra eller höft mer bakåt eller framåt än den andra. Det påverkar hästen så för att vara i balans med hästen måste vi rotera ryggraden så att våra höfter och skuldror blir parallella med hästen.

Andning

  • Vår andning påverkar vår hållning och hållningen påverkar andningen. Att andas lugnt och djupt ner i magen är viktigt. Det ger lugn och avslappning till både dig själv och hästen  – en inre balans som påverkar den yttre.

Närvaro och känsla

  • Lär dig känna in i din egen kropp hur hästen rör din kropp.
  • Hästar lever i nuet. Du måste vara här och nu med hästen för att vara i mental balans med hästen. Hästen sammankopplar inte med dig vare sig med kropp eller sinne om du finns någon annanstans med tankar och känslor.
  • Att lära sig en balanserad sits som har kontakt med hästen och att sitta i rörelsen = i balans, handlar om att lära sig blindskrift med sätet.

 

Hur uppnår du perfekt harmoni och balans?

De tre reglerna för en balanserad och säker sits:

Regel 1: Klamra dig inte fast någonstans

Kanske tror du att det som gör att du sitter säkert på hästen är genom att knipa med knäna, låren och klamra dig fast med benen annars skulle du falla av. Men det är precis det motsatta. När du är i perfekt balans, stannar ditt säte i kontakt med hästens rygg oavsett vad hästen gör. Så hur kommer du dit?

Först måste du vara ”jordad”. Tänk dig att dina fötter når ända ner i marken, att din häst är så låg att när du sitter på dess rygg, kan du röra marken med dina fotsulor. Föreställ dig att du sträcker ditt ben från vänster fotsula, upp till vänster ben till sittbenen, ner till höger ben och in i höger fotsula. Balansera ditt bäcken varsamt på dina sittben – tillräckligt varsamt så om din häst flyttade sig, skulle ditt bäcken enkelt rulla med i rörelsen.

Dina ben ligger mjukt längs hästens sidor som blöta handdukar. Detta är grunden för en säker sits. Oavsett vad hästen gör, kommer ditt bäcken automatiskt att anpassa sig och dina ben och sittben följer mjukt rörelsen. Du kommer inte ramla av vad än hästen gör, du känner dig helt säker i sadeln för du har en perfekt, säker sits. I trav som är den svåraste gångarten för ryttare, har du en säker och flexibel sits. Dina höfter, bäcken och ben flexar fritt med hästens rörelser och hästen höjer villigt sin rygg under dig.

Om du istället klamrar dig fast någonstans, begränsar du hästens rörelser genom hela dess kropp. Din häst kommer att spjärna emot dina skänklar och hästens rörelser kommer att bli stelare och ryckigare. Det sätter dig i obalans och orsakar att du klämmer mera.

På detta sätt kan du inte utveckla en säker sits utan istället framkallar du en obalanserad och vacklande sits som kommer att vara väldigt obekväm för dig och hästen. Anledningen till det är att om du spänner och klamrar dig fast med knäna och låren blir hästens rygg stel, svankig och ”fastfrusen” i rörelsen. Du kanske kan tvinga hästen att böja halsen så den tycks vara ”på tygeln”, men det är bara falskt.

Sammankopplingen från hästens starka bakdel över dess rygg och in i dina händer uppstår inte, utan resultatet är bara en hopdragen hals. Hästen visar ofta sin obekvämlighet genom bakåtlagda öron, piskande svans och ovillighet.

Om du griper med knäna, kommer hästen att svanka sin rygg för att undvika det skadliga grävandet in i dess muskler och kommer att höja sitt huvud. Då kommer du att kämpa med din hästs mun och huvud för att försöka tvinga den på tygeln.

Din häst kommer att vara olycklig men foga sig i denna smärta och bli trög, eller kämpa emot dig i varje steg och utveckla beteendeproblem. En häst som känner smärta eller känner sig obekväm i sig själv, kan inte kännas bekväm för dig heller. Och du har misslyckats med att finna harmoni, balans och en säker sits.

Regel 2: Sitt inte på skrevet

Denna term gäller mest för kvinnor då män av förklarliga skäl har en tendens att istället sitta för långt bak i sadeln på bakfickorna, speciellt vanligt inom westernridningen. Du borde sitta lätt på dina sittben, inte på skrevet. Om ditt skrev och blygdbenet är i stark kontakt med sadeln, så antingen svankar du genom att du drar sittbenen tillbaka bakom dig och tippar bäckenet framåt, eller så är sadeln för liten för dig.

Om du sitter på skrevet, kommer det att vara smärtsamt i sadeln, speciellt i trav när du hela tiden gnuggar skrevet och ditt blygdben vilar tungt mot sadeln. Efteråt kommer du att vara MYCKET öm. Effekterna på hästen av att sitta på skrevet är att du lägger all vikt på dess framdel. Resultatet blir att den helt tappar ryggen och svankar.

Detta är en mycket obekväm och skadlig form för hästen. Om du sitter för långt bak så att säga i stolssits, tappar du kontakten med sittbenen och balanspunkten och skänklarna hamnar för långt fram.

Du bör prova dessa simuleringar med en vän för att få känslan av hur det känns för hästen: Ställ dig på alla fyra och be din vän sätta sig på din rygg. Be vännen att tippa bäckenet och sätta sig på svanskotan och sedan tippa framåt på skrevet. Du kommer att märka att du tappar ryggen och får vikten framåt. Och du kommer att uppleva hur fruktansvärt obekvämt detta känns. Be din vän att växla mellan att sitta på skrevet, på sittbenen och på ”svanskotan”.

Men vad är då sittben och var sitter de?

Sittbenen sitter någonstans emellan skrevet och svanskotan. Om du sitter på en stol och sätter händerna under skinkorna, en hand på varje sida och sedan lutar överkroppen lite framåt och lite bakåt… svängande fram och tillbaks… och sedan lite till höger, lite till vänster… så kommer du tydligt att känna dina sittben.

Prova sedan detta när du sitter på hästen. Gå i skritt och låt gärna någon leda dig. Sträck din ena arm rakt uppåt i luften. Då blir den sidan mer avslappnad och sjunker ner djupare. Du kan då lättare känna hur hästen rör dina sittben.

Fokusera på ett sittben i taget och känn hela cirkelrörelsen – som att cykla baklänges. Alla rörelser i hästen påverkar hur den rör ryggen och bröstkorgen. Sittbenen ger stor information hur hästen förflyttar dina sittben när ett bakben är i luften. Det är viktigt för att kunna gymnastisera hästen för att bättre bära upp en ryttare.

Du kanske har hört talas om tvåpunktssits och trepunktssits. En säker trepunktssits refererar till sätet och båda benen. När en ryttare hoppar över hinder reser denna den tredje punkten, sätet, ut ur sadeln. Det är därför tvåpunktssätet kallas för tvåpunktssäte.

De flesta kvinnor har svårt med denna sits eftersom de har svankiga och välvda ryggar. Det märker du lätt genom att ligga på golvet eller stå emot en vägg. Om du får plats med en knytnäve mellan ryggen och väggen eller golvet, är din rygg välvd och svankig och sittbenet är roterat bakåt. Testa när du sitter på en stol om du sitter på skrevet eller på sittbenen.

För att sitta på sittbenen, behöver du rulla under ditt bäcken lite och aktivera mag- och ryggmusklerna. Utan detta kommer du att vara stel och klamra dig fast på din olyckliga häst eller som en trasdocka som ristas runt varje gång hästen börjar trava.

Regel 3: Försök inte sitta still

Många ryttare försöker sitta stilla, framförallt i nedsutten trav, men det får motsatt effekt. Du tappar din andning, du kommer att bli stel och börja skumpa. Andra försöker ”följa” hästens rörelser och röra sätet upp och ner genom att felaktigt tro att traven är en upp och ner-rörelse. Men traven är i själva verket en diagonal rörelse där frambenet och bakbenet på motsatt sida rör sig tillsammans.

I skritt och trav är upplyftandet av bakbenen associerade med en väldigt specifik rörelse i ryggen. En lätt vågliknande dynamisk framåtrörelse uppstår. Om du rör dig på ett sätt som imiterar så som hästen rör sina bakben i trav, och din kropp är utan spänning, kommer dina höfter att röra sig i exakt motsatt riktning till dina ben.

Om ditt vänstra ben går upp, sänks din vänstra höft. Om ditt högra ben lyfts, sänks din högra höft. Exakt samma sak händer i hästen när den travar. Uppåtrörelsen av hästen är inte en konstant upp och ner-rörelse, utan mer en svingande rörelse från sida till sida.

När hästens bakben rör sig framåt, kommer ryggen att sänkas på den sidan. För att du ska hålla kvar kontakten med hästens rygg och bröstkorg, måste ditt ben och sittben också sänkas lätt. Ditt ben och bäcken alternerar med varje steg.

 

Hur du följer hästens rörelser

Den extra vikten, bördan av en ryttare på hästen blir skadlig för hästen om dess balans och rytm störs. Det är denna störning som skapar hälsoproblem och skador på hästens kropp. När balansen är återställd under vikten av en ryttare, och om ryttaren inte längre avbryter hästens rörelserytm, är inte längre den extra vikten något problem för hästen.

Kravet på ryttaren är att denne i varje steg och rörelse måste finna sin väg och sitta i hästens rörelse. Denna måste finna tyngdpunkten med hästen och följa med i rörelserytmen. Det är att finna denna enhet med rörelsen av hästen som är så meningsfullt.

Börja i skritt och låt någon leda din häst. Slut dina ögon och försök koncentrera dig på vad du känner i sätet och benen. Försök känna när vänster och sedan höger bakben påbörjar steget genom att lämna marken.

Kruppan sänks och rörelsen överförs till ryggen. Hästens mage svingar från sida till sida med varje steg och ryggen kommer att sänkas på ena sidan, sedan den andra sidan, med varje bakfot. Det underlättar om du börjar utan sadel eller med en barbackapad.

För att inte störa hästen i denna rörelse, måste ditt bäcken och dina ben slappna av in i det. Om du bara slappnar av i bäckenet och benen, kommer hästens rygg och bröstkorg att flytta dem exakt så som de behöver för att vara i hästens rörelse. Du behöver inte planera, tänka, greppa, trycka, tippa eller någonting. Du behöver bara tillåta hästen att flytta dina ben och ditt bäcken.

När du kan göra detta och känna hästens bakben utan att tänka, är du redo att prova i trav. Ditt mål är en perfekt, säker och balanserad sits och dessa övningar kommer att hjälpa dig utveckla en mjuk och följsam sits. Din häst kommer att röra sig mera fritt och villigt och ni kommer att vara mer balanserade. Hästens gångarter kommer att visa mer briljans och hästen kommer att vara mycket bekvämare att rida.

 

Relationsbaserad Ridkonst från Liberty till Piaff™

I Frihet – Vid Hand – Bettlös Ridkonst

 

© Anneli Westlund

All information på denna sida skyddas av upphovsrättslagen.

0