8 juni, 2002

Allt handlar om relationen.

* Om du var tvungen att tvinga dina vänner för att kunna umgås med dem, skulle du förmodligen undra vad som var fel med relationen. Så bör du tänka när det handlar om din relation med hästen.

* Om din häst tyckte om dig, litade på dig, ville vara med dig och gillade din träning och ridning, skulle den komma dig till mötes i hagen.

* Du behöver lägga vikten på er RELATION och jobba på den, framför allt för att det är DU som vill ha något ifrån hästen och du är ansvarig för dess mentala, emotionella och fysiska välbefinnande.

Be om tillåtelse…
* Har du tillåtelse att gå in i din hästs box eller hage? Tänk på det som att du går in på hästens privata plats.

* Hedra din häst så kommer den att hedra dig. När du känner att du måste fånga hästen för att kunna träna och rida och få det du vill, gör det motsatta. Gör det till det viktigaste av allt, att hästen blir intresserad av dig så den kommer till dig! Det kommer att löna sig varje gång.

Vad är viktigt för din häst?

* Sätt dig in i din hästs situation. Det är ditt ansvar som hästens ledare att få den att tänka att människor är det bästa som finns.

* Vill du ha någonting från din häst och kräver något av den varje gång du går till den? Eller tänker du på vad som kan intressera den eller vad som är spännande för den? Lite villkorslös tid ihop utan krav och förväntningar, betespromenader, bara umgås lite eller lite intressanta lekar? Vad gillar just din häst, vad motiveras den av? Det är olika för olika hästpersonligheter. Läs mer om det under ”Så läser du hästen”.

* Om din häst inte kommer till dig idag, tänk på vad du gjorde igår.

* Ju svårare din häst är att fånga, desto mer tid behöver du spendera med den för att bara umgås eller lista ut vad den verkligen gillar. Håll det sedan i balans med vad du vill ha ifrån hästen. Det måste vara någonting bra för er båda, speciellt om du verkligen älskar hästar.

Allt du gör med hästen ska bygga kärlek och förtroende
* Även när du leder hästen, bör du skapa en attraktion till dig för hästen, istället för att släpa runt den.

* Var respektfull när din häst stöter på ”trösklar” av rädsla eller brist på självsäkerhet och förtroende. Avvakta och backa när den är rädd, tryck den inte över kanten!

* Om du pressar och tvingar hästen, desto mer misstror den ditt ledarskap och tappar självförtroendet.

* Ge hästen frihet. Desto mer bygger du dess självförtroende. Ju mer inskränkningar du använder, desto mer klaustrofobi, rädsla, misstro, motstånd och osäkerhet bygger du upp i hästen.

* Bli inte arg på hästen eller på dig själv. Det fungerar inte! Ta en paus!

* Fortsätt att respektera hästens trösklar och använd principen av approach och retreat. Det är det som fungerar på hästar.

* En relation uppbyggd av kärlek, förtroende och ömsesidig respekt är ALLTING. Påbörja en relation med hästen från hjärtat!

Liberty Dancing är svaret på detta genom de sju flockritualerna baserade på hästars naturliga flockbeteende – utan utrustning, tvång eller rundcorall.

Relationen - autentisk horsemanship

 

0