29 augusti, 2014

I somras var jag i Danmark med min unghäst på några dagars clinic i

Liberty Horse Training kurs med Linda J Salinas
Linda J Salinas

Carolyn Resnicks Liberty Horse Training, för hennes certifierade instruktör Linda J Salinas från USA. Jag var redan familjär med träningsprogrammet efter coaching av Carolyn via distans.

Linda är också djurkommunikatör. Vi var ca 15 stycken och några hästar. Varje morgon efter frukost samlades vi i ridhuset på varsin stol i en ring och mediterade till avslappningsmusik.

Linda började sedan med att instruera oss i de första ritualerna som är baserade på vildhästars sätt att skapa vänskap, ledarskap och sociala beteenden.

Carolyn Resnicks metod bygger på den fria hästen av en förbindelse där hästen initierar kontakten. Hästen är helt fri utan utrustning. Man använder inget tvång, ingen rundcorall eller andra restriktioner. Hästen kan alltid undkomma vårt inflytande.

Syftet är att kommunicera med hästen på dess egen nivå och dess eget villkor utan att tillgripa röstkommandon eller fysisk dominans. Med lite övertygelse och ett öppet sinne kan man med Carolyns tekniker övertala en häst om idén att en människa leder flocken, utan att lägga en hand, pisk eller någon utrustning på hästen.

Träningen är motståndsfri och man använder relationen och hästens naturliga önskan för kamratskap som träningsmetod. Genom att hästen är fri från första början går träningen dubbelt så fort på grund av den frihet man gett hästen så den verkligen vill komma till oss och följa oss, och inte känner att den måste vika sig för vår vilja. Ritualerna leder till att man kan dansa med hästen i frihet.

Liberty Horse Training kurs med Linda J Salinas

Linda jobbar med en häst i taget och det första hon gör är att sitta på en stol medan hästen får äta hö. ”Det handlar om att bara vara med hästen i nuet utan krav och vänta tills hästen vill lära känna oss” förklarar Linda.

”Det är detta som skapar förbindelsen”, förklarar hon vidare. Man jobbar hela tiden med förbindelsen med hästen men sedan kommer tillit, respekt, villighet och fokus. Alla dessa delar måste vara på plats för en presterande häst.

Linda förklarar att hästar använder territorium/revir och mat för rangordning och att hästar inte ser en vän på samma vis som oss. ”Vi måste vara en ledare för hästen och erbjuda den säkerhet för att den ska älska oss. Vi söker en vän men hästen söker en ledare”, berättar hon.

”En häst med utrustning är svår att läsa för det är inte den rätta hästen som dyker upp. I frihet har hästen ett val – den kan välja dig, inte påtvingas dig”, menar hon.

Linda visar hur man hälsar på en häst genom att visa den respekt och aldrig gå in i dess

 

personliga zon utan hästens tillåtelse. ”En häst känner sig då inte pressad och vill inte gå iväg från oss, säger Linda. Backa och vänta om inte hästen tittar på dig eller vrider bort huvudet”.

Kärnan i Lindas arbete ligger i att intergrationen av sinne, kropp och ande kan omförvandla våra relationer med djur och varandra. Efter år av studier med världskända hästtränaren Carolyn Resnick, lärde sig Linda att hemligheten ligger i förbindelsen och relationen man delar med hästarna.

Linda säger att hennes hästar varit hennes bästa lärare i livet och att det var hennes häst Gramsey som ledde henne till att bli djurkommunikatör. Lindas häst Sampson var också delaktig i Lindas resa som hästtränare.

Han var aggressiv, dominant och opålitlig. Efter att ha provat andra horsemanship-discipliner utan framgång, var det Carolyns träningsmetod som omvandlade honom. ”Resulatet var fantastiskt”, förklarar Linda.

Liberty Horse Training kurs med Linda J Salinas

 

Lindas förmåga att kommunicera med djur, telepatiskt och genom kroppsspråket gör hennes kontakt med djur så speciellt och unikt. Linda bor på en ranch i North Carolina tillsammans med sin familj och flertalet hästar.

 

Relationsbaserad Ridkonst från Liberty till Piaff™

I Frihet – Vid Hand – Bettlös Ridkonst

 

© Anneli Westlund

All information på denna sida skyddas av upphovsrättslagen.

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *