17 november, 2017
Frédéric Pignon & Magali Delgado
Frédéric Pignon & Magali Delgado

Hösten 2017 var jag på kurs för Frédéric Pignon och hans fru Magali Delgado i Frankrike hemma hos Magalis föräldras hästuppfödningsfarm i Monteux.

Frédéric och Magali är kända världen över för sin hästturné med Cavalia under flera år och uppträdande på de största världsarenorna.

De har tagit en hel hästvärld med storm då de bevisat att man kan få fantastisk prestation från hästarna utan användning av tvång eller starka medel.

Frédéric är berömd för sina uppvisningar i Liberty med flertalet fria hingstar och där hästarna alltid har en röst. Medan Magali gjort sig känd för sina ridnummer på hög dressyrnivå även med hästar fria.

Magalis pappa är en duktig tränare som utbildade och rehabiliterade hästar med vänlighet och förståelse. Magali fick vara med i arbetet redan som ung flicka.

Frédérics hästtalanger började redan som ung pojke då han tillsammans med sin bror Jean-François, lekte med hästarna fria ute på fälten.

Frédéric Pignon har varit en stor inspiration för mig under flera år i mitt Horsemanship-arbete efter att jag läst parets första bok för ett antal år sedan.

Frédérics budskap i boken ”Gallop to freedom” var en grogrund tillsammans med vissa delar jag lärt mig i klassisk dressyr till att jag utvecklade ”The Art of Lightness™”, att arbeta hästar utan tryck och eftergift, dvs negativ förstärkning.

Frederic Pignon

Frédéric och Magali är stora inspirationer och fantastiskt vänliga och unika människor som lever helt i hästarnas tecken. Under denna kurs arbetade Frédéric med unghingstar vars ägare kommit till gården med dem. Magali höll under tiden dressyrlektioner.

Frédéric arbetade hästarna en i taget både i grimma och grimskaft och fria i en liten inhägnad.

Frederic PignonHan etablerade först respekten och relationen med hästen. Mest fokus var i början om reglerna om personligt utrymme, på att unghingstarna skulle respektera hans utrymme och kunna backa undan från honom.

Han förklarade att det handlade inte om att vara snäll eller inte, utan om respekt. Det är oerhört viktigt att hästarna kan hålla distansen för om de lärs att vara för nära blir det farligt.

Hingstar är inprogrammerade att utmana. Hästarna känner sig också bekvämare när de är på avstånd. Frédéric koncentrerade sig mycket på att flytta undan bogen på hingstarna. Han påpekade att hingstar dödar varandra och människor med bogen. Han poängterade att människor koncentrerar sig mest på huvudet men det är bogen som är det viktiga.

När hingsten kunde respektera Frédérics utrymme fortsatte lektionen med hästen fri och med hjälp av en lång pisk visade han för hästen vad han ville. Frédéric förklarade att pisken gör att han kan vara mer precis.

Han arbetade med skritt och trav längs spåret, att gå sida vid sida, göra halter och vändningar. Han flyttade bakdelen på hästen, masserade hästen och sänkte hästens huvud. Vissa hästar var på högre nivå och hade blivit tränade tillsammans med ägaren tidigare. Då arbetade han med saker som kompliment, spansk skritt och passage.

På eftermiddagarna studerade vi hästflocken och Frédéric förklarade hur grupperingarna med ston och föl var sammansatta. Hur en häst gav tecken ”nu går vi framåt” och att de andra framför följde uppmaningen. Här förklarade också Frédéric anledningen till att hästar ofta är så nära oss i det personliga utrymmet.

De första månaderna när fölen är små, är de i stadiet där de är väldigt nära sin mamma. De är ännu för unga att lära sig gå undan och hålla avstånd. Människor vänjer av fölen alldeles för tidigt när de fortfarande är väldigt nära stoet, därför har hästarna svårt för i sin samvaro med människor att hålla distans till utrymmet.

Men det är något som är helt naturligt för dem i en hästflock när de uppfostras i sociala regler. Det är inte naturligt för dem att vara så nära människan. Det är bara relaterat till relationen med mamman när de är så unga.

Höjdpunkten på kursen var när Frédéric visade med en av sina egna hingstar, Lancelot. Först i den lilla arenan med grimma och grimskaft vissa delar, men sista dagen på stora ridbanan där Lancelot aldrig varit. En uppvisning i frihet och till musik. Magiskt!

Fastän Frédéric är en sån fantastisk hästmänniska som ligger mig varmt om hjärtat blev jag lite besviken på att hästarna arbetades i en väldigt liten inhägnad, uppskattningsvis 10 x 10 meter (dock vet jag att han använder större ytor på sin egen gård och även arbetar hästarna fria ute på stora gräsfält).

Enligt min mening bör aldrig en häst arbetas i början i en sådan liten inhägnad så att hästen känner sig trängd och inte kan undkomma inverkan från tränaren.

Det var en del ryckande i grimskaftet, (vilket jag inte hade förväntat mig av honom då det finns bättre sätt för en hästmänniska att hantera sådant) på en bångstyrig unghingst.

Frédéric använde pisken lite för mycket och hårdare än förväntat så det tog över kroppsspråket, även om det aldrig var aggressivt. En tyska jag lärde känna sa att hon aldrig sett Frédéric göra så tidigare men vi konstaterade att det berodde på att han arbetade med unghingstar, som inte är att leka med alla gånger.

En del hingstar var väldigt stressade och sprang runt, runt i den lilla inhägnaden, vilket Frédéric givetvis kunde hantera vänligt och odramatiskt genom att visa att han var tryggheten och avslappningen att vända sig till.

Kursen var lärorik och spännande och jag fick bilder och en exklusiv intervju med Frédéric och Magali. Mer djupgående detaljer kan ni läsa i ett kommande reportage. Intervjun på audioinspelning kommer jag publicera  min facebookgrupp. Fler bilder finns på min facebooksida. Läs reportaget med Frédéric Pignon

Anneli Westlund & Frédéric Pignon
Anneli Westlund & Frédéric Pignon

Relationsbaserad Ridkonst från Liberty till Piaff™

I Frihet – Vid Hand – Bettlös Ridkonst

© 2016 Anneli Westlund

All information på denna sida skyddas av upphovsrättslagen.

0