14 april, 2018

Frihetsarbete/Truly Liberty är den första grundstenen i utbildningsprogrammet Relationsbaserad Ridkonst från Liberty till Piaff™, Vi börjar kommunicera med hästen fri från början genom vildhästars naturliga språk inbördes i flocken via naturliga flockritualer.

Carolyn Resnick, från dokumentären ”The Path of the Horse” har hjälpt mig utveckla mitt utbildningsprogram. Hon har undervisat mig enskilt på hennes ranch i USA.

Vi kommunicerar med hästen i frihet från början, utan bruk av utrustning eller traditionella hjälpmedel. Utan tvång, inskränkningar eller rundcorall och som leder till en spontan dans med hästen.

Genom dess frihet kan hästen själv välja vårt ledarskap istället för att påtvingas det. Hästar vill utföra och förstå vad vi önskar och på grund av den frihet och respekt vi visar hästen går utbildningen mycket snabbare än om vi börjar med utrustning, och hästen kan uppvisa en extraordinär prestanda.

 

Denna hästträning är helt relationsbaserad och du börjar kommunicera med hästen genom vildhästars naturliga språk inbördes i flocken. Vi lär oss att vara i nuet till 100 % med hästen och lär oss att pausa och vara i ”neutralt tillstånd” där vi inte har någon agenda, inga krav, förväntningar eller behov.

Först då kan hästen verkligen möta oss och dela samma energi och vibration med oss och universum. Därmed kan en verklig samhörighet och förbindelse uppstå.

Du behöver se din häst som en individ och förstå att det första att utveckla i en häst är en stark förbindelse, tillit, respekt, en villighet att följa dig som ledare, en förmåga att kommunicera och en önskan att prestera.

Träning och prestation utan dessa kvaliteter erbjuder knappast någon belöning för hästen och lämnar den utan stolthet.  Hästen blir därför bara en betjänt och kommer aldrig att prestera det bästa av dess förmåga på samma sätt som en häst i stark förbindelse med dig skulle göra. Om vi söker fullt samarbete från hästen och en topp-prestation, så kommer det inte att komma genom opersonliga träningsmetoder.

Liberty Dancing
Anneli Westlund & Trinity i USA hos Carolyn Resnick

Detta sätt att arbeta med hästen kommer att ge dig insikt och förståelse för hästens natur och tankemönster, och du kommer att få en ny inställning till hästar.

Genom att utöva Liberty Dancing® kommer du få insikt i hur du bygger upp en relation som ger mer glädje i vardagen för dig och din häst och möjliggör en mer harmonisk samvaro.

Genom denna träning kommer du att uppleva en större samarbetsvillighet och lätthet i din övriga träning.  Denna attityd och träningsprincip kan hjälpa dig att uppnå den tillit och förbindelse med hästen som nog alla hästälskare sökt från det att de var barn.

Carolyn Resnick utvecklade sin metod genom att som barn studera vildhästar under tre somrar och lära sig deras inbördes språk. Gradvis tog hon sig högre upp i hierarkin och kunde slutligen rida ledarhästen på grund av deras ömsesidiga tillit och respekt.

Hon bodde med sin familj på en gård vid öknen och hade en egen mustang som hon red utan utrustning och där hagarna var utan staket. För att hon skulle vara i säkerhet tillsammans med hästarna de hade fick hon inte använda utrustning på dem och aldrig be hästarna göra något mot deras vilja. Detta var början på hennes alldeles speciella kontakt med hästar.

Carolyns träning är baserad på den fria hästen där hon menar att vi därmed ger hästen möjlighet att välja vårt ledarskap och att tala om om den verkligen önskar vår samvaro eller träning. Den kan välja att följa dig utan tvång i ett ömsesidigt respektfullt förhållande. Har du nånsin provat att släppa din häst fri på ett område med dig och se om den väljer att hålla sig runt dig, eller stå ensam på annan plats?

Carolyn har vunnit åtskilliga championships i USA och tränat hästar till toppnivå inom dessa discipliner, samt omtränat mycket aggressiva hästar till samarbetsvilliga ridhästar. Du kan se Carolyn, Klaus Ferdinand Hempfling m.fl. i Youtube filmen ”The path of the horse”.

Du lär dig utveckla sann förbindelse med hästen utifrån hästens fria vilja att välja mig som en naturlig ledare. Det finns en uppförandekod i naturen som hästar instinktivt förstår och genom att lära sig denna kod kan man kommunicera mera effektivt.

Friheten man ger till hästen orsakar att man kan kommunicera och leda inom denna uppförandekod, vilken skapar en djupare kontakt med hästen. Det orsakar en häst att lita på dig och naturligt vilja följa din ledning. Det utvecklar dansen med din häst till den slags magi vi nog alla innerst inne söker och är grunden för alla discipliner.

Carolyn Resnick från filmen “The path of the horse” har personligen hjälpt mig utveckla grunden i mitt utbildningsprogram i USA. Det är mitt registrerade varumärke med ensamrätt.

Relationsbaserad Ridkonst från Liberty till Piaff™

I Frihet – Vid Hand – Bettlös Dressyr

© 2016 Anneli Westlund

All information på denna sida skyddas av upphovsrättslagen.

Relationship Based Art of Riding

0