22 mars, 2015

Jag växte upp på hästgård med många hästar omkring mig. Mina föräldrar bedrev avel i liten skala med två hingstar. Jag red nog innan jag kunde gå och det var jag och mina systrar som egentligen tog hand om hästarna med allt vi hade förmågan att göra, så unga vi än var.

Vi hanterade hästarna redan som föl och de var så vana och trygga med oss att vi aldrig hade några problem att göra dem sadelvana, rida in dem, lasta dem etc utan att vi egentligen tränade dem för det.

Vi kröp under magarna på dem, satt på dem i boxarna medan de åt och låg och solade på hästryggen när de var helt lösa och fick beta på gräsmattan. Jag red ut i skogen själv från fem års ålder och jag red som barn själv in några unghästar men idag skulle jag naturligtvis inte kalla det för inridning.

Jag vill inte ens tänka på vilken dålig ridning de fick utstå trots min då fleråriga ridskoleridning. Men en sak som vi hade med hästarna var ett fantastiskt band mellan oss, en samhörighet och förbindelse.

Horsemanship, autentisk hästkommunikationNär man har uppnått den här sortens partnerskap med hästen är mycket av träningen av en häst onödig, för den lär sig så snabbt att det är som att den redan blivit tränad.

Att toleransträna hästen för olika saker är inte nödvändigt i de flesta fall för den känner sig trygg i dina händer. Vad du vill är att utveckla en samhörighet med hästen. Det är ingen typisk relation som hästsporten letar efter, men det är en relation som hästsporten skulle ha mycket nytta av.

Denna förbindelse jag pratar om är det viktigaste vi kan ha med en häst men den tappar vi ofta som vuxna eller tar oss inte tiden att verkligen lära känna hästarna på ett djupare plan. En person som inte har en kontakt med sin häst, som inte lyssnar på vad hästen känner eller tänker i ögonblicket och inte bryr sig om den sidan av hästen, kommer inte ses som en tillitsfull ledare och en del av flocken.

Denna person kan faktiskt ses som ett rovdjur utav hästen. Men vi borde vilja skapa en innerlig samhörighet och en omtänksam attityd med våra hästar så de inte kommer vara skrämda för oss utan istället se oss som en del av flocken och som omtänksamma, starka ledare.

Så de känner sig trygga och lyckliga. Instinkten av att vilja följa en omhändertagande ledare är fortfarande närvarande i tama hästar. När bandet växer, växer också vår förståelse och utifrån denna förståelse kan vi kommunicera med hästen på ett nytt sätt som kommer utav tiden vi spenderar med hästen utan krav – att Dela utrymme med hästen. Detta är första flockritualen i mitt utbildningsprogram.

 

Hur du triggar en häst att frivilligt följa din ledning

Inom oss har vi ett vetande om att vara i harmoni och enhet som är så värdefullt för att interagera med hästar från en ledarskapsposition. Det första att förstå är att genom att vara en ledare är hästen din jämlike och att se upp till, och förstå att du och din häst lär er av varandra i att vara harmoniska partners.

Om du förstår att hästen söker ditt ledarskap, inser du att det finns ett sätt att leda som är väldigt smidigt. Så hur börjar du ledarskapsdansen med hästen?

Det första är att hitta det rätta ögonblicket du kan få en hästs intresse att följa din ledning. Du vill vänta tills hästen ser dig som en familjemedlem när du först möter den varje dag. Med familjemedlem menar jag att hästen ser dig som del av sin familj istället för att den ser det som att den är en del av din familj.

Det är en stor skillnad i detta. Om den ser dig som en familjemedlem, kan du tala till den i termer den förstår. För att det ska hända måste du visa den att du respekterar dess personliga utrymme och att du inte tillåter hästen att inte respektera ditt.

Det finns en enkel regel som är universell för alla djur och även människor. Vi vet hur vi respekterar utrymmet av varandra när en förbindelse är närvarande och har förmågan att anpassa oss i ögonblicket.  Vi vet också hur vi behåller respekten hos vår partner.

 

Såhär hälsar du på hästen när du ska hämta den i hagen så att den vill följa dig

Det är liknande som att du hälsar på hemma hos en vän. Du skulle naturligt följa dennes seder och bruk och det borde vara samma sak när du hälsar på din häst. Du går in i hästens hem och behöver följa dess seder. När du går fram till en häst går du in i dess ”hem”.

Om du ber den att följa med dig men den inte gör det, behöver du respektera dess önskan. Hästen har rätt att avböja. Om detta händer skulle du behöva avbryta din ledarskapsbegäran och lämna hästens utrymme. Låter konstigt va? Vi är så vana att höra att vi måste visa vem som bestämmer, att aldrig låta hästen vinna etc, etc, men detta handlar om att skapa en samhörighet och uppnå ett ledarskap som inte är påtvingat den.

Så vad gör du härnäst nu när hästen sagt nej? Nej du tvingar den inte. I så fall har du snart en häst som går iväg från dig varje gång du närmar dig den. För att få fram instinkten från en häst att vilja följa din ledning när den har avböjt, är att lämna dess utrymme och sedan återvända till den, och när du återvänder till hästen ska du be den att flytta sig och gå iväg några steg och därmed trigga dess flockinstinkt att följa.

När hästen flyttar sig några steg från att bli vallad, upphör du med din begäran och lämnar den. Vänta en liten stund och närma dig sedan hästen framifrån och var försiktig så du inte orsakar att den går iväg från dig.

Ta all tid som behövs till att söka tillåtelse från hästen till att tillåta dig komma till den. Om den vid något ögonblick går iväg ska du alltid gå iväg åt motsatt håll. Detta bygger hästens tillit och viljan att du ska komma till den.

Vid något tillfälle kommer hästen tillåta dig att komma fram och du kan då sätta på grimman och den kommer lätt att följa dig. Om detta inte fungerar beror det bara på att din approach behöver lite guidning eller att mera tid behöver läggas eller kanske ber du på ett sätt som stör tilliten och förbindelsen.

Svårfångad häst - ett minne blott
Genom förbindelsen och naturligt flockbeteende får jag hästen att följa mig frivilligt, bort från gräs och hästkompisar. Han skrittar när jag går, travar när jag springer och stannar när jag stannar – utan grimma och grimskaft.

Utför denna hälsningsceremoni varje dag du går till din häst och skapa ett partnerskap genom att följa hästars sätt av harmoni och enhet. Din interaktion med hästen blir sedan hur smidig som helst.

 

Lär dig de sju flockritualerna

Hos Carolyn Resnick i USA, från filmen ”The path of the horse”lärde jag mig träna hästar fria från början utan utrustning, tvång, tryck eller rundcorall genom hästars naturliga flockritualer.

Dessa ritualer är baserade på hur hästar i en naturlig flock skapar vänskap, ledarskap, sociala beteenden och harmoni. Dessa ritualer tar fram hästars naturliga instinkt genom att arbeta med naturliga flockbeteenden och genom att vi blir en ledare som de kan lita på och känna sig trygga med.

Vi formar en häst till att vara den bästa den kan vara för sig själv och för samhörigheten vi söker. Genom att använda sig av hästens vägledning och där båda parter har en röst och lär från varandra, är utbildningen glädjande för häst och människa.

Eftersom allt tränas med hästen i frihet utan utrustning och utan rundcorall kan hästen tala om vad den tycker är acceptabelt och det blir en förnöjsam tvåvägskommunikation – ingen diktatur.

Att arbeta med hästen och ge den fullständig frihet att välja när den vill samverka med dig och inte, skapar en helt annan relation med din häst. Det öppnar dörren till en relation snarlik den man har med en familjehund som vet hur den ska behaga och respektera dig.

Bandet till din häst är lite annorlunda men kan bli ännu djupare. Det kommer från hur hästar håller sig sammanvävda i en flock och den kontakt som är naturlig för dem. Genom flockritualerna tränar du hästen på dess villkor i sociala interaktioner hästar använder för att skapa bestående band.

Följden blir en häst vars naturliga önskan är att följa din ledning, lita på dig och respektera dig. Samhörigheten du utvecklar kan bli djupare än förbindelsen hästar delar med varandra och är ett speciellt band som aldrig upphör.

Genom ritualerna sätter du upp grundregler som är instinktiva för hästar och detta är vägen till att du kan leda din häst på det mest naturliga sätt. Du kommer finna det fantastiska som händer när man lyssnar till hästen med hjärtat!

Carolyn Resnick från filmen “The path of the horse” har personligen hjälpt mig utveckla grunden i mitt utbildningsprogram i USA. Det är mitt registrerade varumärke. Med ensamrätt!

 

Relationsbaserad Ridkonst från Liberty till Piaff™

I Frihet – Vid Hand – Bettlös ridkonst

 

© Anneli Westlund

All information på denna sida skyddas av upphovsrättslagen.

0