28 maj, 2019

Den naturligaste platsen att arbeta en häst i frihet på är i hagen. Vi behöver påbörja relationen med hästen i hästens hem, hagen, och bli accepterad som en del av flocken. Det kan vara en utmaning såklart med andra hästar och gott gräs som lockar men när du har etablerat relationen, väljer hästen att lyssna på dig. Ta pauser ofta och låt den ha en röst. Om hästen inte vill göra det du vill, ta en paus, byt ämne, ändra approach eller välj en ritual som får ja:et i hästen igen.
Se min nya video där jag arbetar hästen i Liberty i hagen (filmat 2018). Jag övar på volter, stegring, Kompanjonsrörelse™, ryggning, ”drag”, vändningar genom Connection, Kroppsspråk & Energi.
Om du gillar videon, dela gärna och prenumerera på min Youtubekanal för att se flera.
www.youtube.com/Relationshipbasedartofriding

Denna hästkommunikation påbörjas med hästen fri och är inte uppbyggd genom godis, klicker eller rundcorall-metoder. Detta tillvägagångssätt är inte ”tränat” utan kommer genom hästars naturliga flockinstinkter och bygger på relationen med hästen genom förbindelse, kroppsspråk och energi. Det är viktigt att hästen arbetas på en så pass stor yta att den kan undkomma vår inverkan om den väljer att göra så. Det är inte att arbeta med tryck- och eftergift-metoder där hästen pressas att underkasta sig för människans vilja och inte kan undkomma. Genom att påbörja hästens utbildning i frihet har hästen en valfrihet och vill därför gärna samverka med oss. Den dras till vårt ledarskap.

Notera att pisken är för att ge signal till hästen, förlängning av armen för mer precision och för säkerhet när det gäller personligt utrymme. Den lyfts som framåtdrivande signal och används inte på hästen. Den används inte för att pressa hästen eller för negativ förstärkning. Normalt använder jag en kvist men eftersom pisken har längre räckvidd kan jag vara mer precis med avståndet. Detta är en extremt dominant häst så jag måste ibland ha utökat avstånd. Din säkerhet är alltid viktigast! Du måste kunna driva undan en häst närhelst du önskar eller behöver det. Han hade från början stundtals ett något aggressivt beteende. (Läs om elementet TRÄ i kinesisk medicin som denna häst tillhör på hemsidan).

I denna video ser du också att jag arbetar helt utan verktyg. Det är relationen, tanke, kroppsspråk och energi som gör det.
Hästen startas fri från början och det första man arbetar på är förbindelsen (relationen) med hästen där vi spenderar tid med hästen och väntar på att den tar kontakt med oss och vill lära känna oss. Hästen har alltid valfrihet och kan undkomma vår inverkan. De andra ritualerna bygger tillit, respekt/artighet, villighet och fokus som ger magnetisk förbindelse som inleder dansen. Att börjar med hästen fri utan utrustning ger enastående resultat, är mycket effektivare och går dubbelt så snabbt. En frivillig prestation kommer magiskt genom relationen man skapat med hästen.

Informationen på denna sida skyddas av copyrightlagen.

 

0