20 november, 2019

Anja Beran

Text och foto: Anneli Westlund

Anja Beran  föddes 1970 i Frankfurt, Tyskland,  som  tonåring upptäckte hon sin passion för klassisk dressyr och vid en ålder av bara 15 förde hennes passion henne till Portugal där hon red med den utmärkta klassiska Horsemanshipryttaren, Luis  Valenca.

Sedan träffade hon den portugisiska ryttaren och tjurfäktaren, Manuel Jorge de Oliveira, som blev hennes mentor, en elev till den välkände Nuno Oliveira, som skulle kunna återupprätta en känsla av balans i svåra eller förstörda hästar med hjälp av konsekvent gymnastisk träning, och i slutändan kunde föra dem vidare till en nivå av briljans.

2018 medverkade jag på en en-veckas utbildningsworkshop hos Anja Beran i Tyskland.

Vad är din bakgrund Anja?

-Jag fick höra om jag verkligen ville lära mig att rida och klassisk dressyr  måste du åka till Portugal. Så okey lusitanon är den typ av häst som fungerar bra. Min mamma var också ridintresserad och hon hade alltid,, eh hon var öppen för det och jag frågade kan jag åka till Portugal och hon: Okej varför inte.

Jag var verkligen fashinerad av lättheten, även om jag bara var femton tror jag. Så jag var mycket ung och naturligtvis bara lite utvecklad, men jag kunde rida alla svåra övningar och även dessa hästar är mycket lätta (skrattar).

Och så här ville jag stanna med dessa hästar, kalla det metod eller vad som, och då åkte jag varje semester till Portugal, alltid Portugal. Det är därför jag är mycket bekant med Lusitanohästen, jag känner den mycket väl. Och med tränaren. Efter två år fick jag kontakt med en tränare. Jag stannade 26 år med samma tränare där.

Ännu senare, upp till nu arbetade jag för mig själv, reste han fortfarande hit, jag reste dit och vi hade verkligen en mycket nära kontakt och efter 26 år är det mycket trevligt eftersom du kan lösa problem via telefon. Eftersom du bara kan ringa och berätta hästens problem, detta, detta, detta… och som han känner dig och hur du rider och ditt språk. Han sa prova detta. Nästa dag försökte jag och då han ringde mig, ah mycket bättre. Så det var verkligen en mycket, mycket bra relation.

Och här i Tyskland hade jag chansen samtidigt att hitta en fransk ryttare som också var i Portugal och i Spanien när han var ung, som hade Iberiska hästar och jag arbetade med honom i sexton år. Och där hade jag chansen att rida 8-9 hästar om dagen. I slutändan var det kombinationen av dessa två ryttare som gjorde mitt liv med hästar.

Anja Beran

Var tränarna berömda?

Den franska ryttaren i Tyskland var berömd som han var den förste som främjade den iberiska hästen här med en massa shower för att visa denna typ av häst så ja, han var mycket välkänd här. Och den andra var i Portugal.

Han var en tjurfäktare men han hade helt förändrat sitt system för ridning, eftersom dessa killar är alla mycket bra på hästen, mycket nära hästen, de vet hur man ska rida men han upptäckte utbildningen av Nuno Oliviera och han tittade på honom i flera år och sedan ändrade han sin träningsmetod.

Därför att, innan gjorde han också piaff, passage, galoppombyten, därför att han behövde piruetter för tjurfäktningen. Men sedan ändrade han sättet, och det var just den tiden jag kom dit. Och han bytte allt och det var så intressant och fascinerande att jag stannade med denna filosofi.

Hur länge har du haft den här platsen? Arbetar du med bara hästar eller båda?

-Här har jag varit nu i19 år, nästan 20 år.

Anja Beran

Tar du hästar eller elever också?

-Ja, detta är baserat på att ta hästar för träning, jag har nu ca 55 hästar, och jag tar inte hästar bara för utfodring eller så, utan alla för träning. Och jag tror att hälften av hästarna är från andra länder, vi har hästar från Schweiz, Österrike. Jag har från Argentina, jag har från Thailand, från USA.

Så vi försöker alltid ha några hästar från hela världen. Ja eftersom man kan träna dem mycket lugnt eftersom de inte kommer hit varje dag eller varje vecka så är det mycket framsteg i träningen. Det är så jag gillar det.

Hur länge har du dem i utbildning?

-Det beror på. Till exempel gör vi inridning för uppfödare i tre eller fyra månader. Men jag har många hästar I sex, sju år. Om de vill träna upp till high school stannar de mestadels sju år.

AT Anja Berans place

Igår på workshopen var ämnet unghästar och det var ett veterinärmedicinskt ämne här. Kan du förklara vad man ska tänka på, vilka är de vanligaste problemen, fysiska problem med hästindustrin?

-Ja, för ungt, för snabbt, för mycket, det är mycket lätt att förklara. De sätter hästar yngre än tre år redan i en ram med inspänningstyglar. De tar dem för tidigt från fältet till boxen, de fodrar för mycket, de ber om för mycket trav och galopp, varje dag, en timme ibland. De hopptränar för högt för treåringar, hopptävling och allt.

De börjas för tidigt och alltför mycket. Om du börjar mycket tidigt, kan du sälja hästen mycket tidigt, mycket dyrt. Efter det är det inte ditt problem. Om du gör det mycket långsamt och tar din tid, får du inte priset eftersom hästen behöver år för att lysa och se vacker ut och få fett och muskler.

Och dessa år kostar pengar. Och när den dör under dessa år med kolik, har du förlorat alla pengar. Så det är bättre att förbereda det snabbt, och du har pengarna och sen är det borta, och sen när hästen dör är det inte ditt problem.

Får du många förstörda hästar? Du pratade om den vita lilla araben igår. Om bruten rygg, han var här en andra gång…

Det var den tyska hästen. Han var här två gånger eftersom han gjorde testerna för hingstarna. Först var hästen förstörd. Sedan bockade han. Ja, vi får många så här. Det är problemet. Du vill normalt ha ett träningscenter för att träna hästar, men sanningen är, du får bara hästar som någon annan försökte träna och något blev fel. Då får du hästen.

Det är vårt problem. Eftersom jag inte är ett namn och inte tävlar, så om du vill tävla så kommer du inte hit och även med betäckning har jag inget att göra så du kommer inte hit. Så sanningen är, ingen kommer hit. Just när de har riktigt, verkliga problem och den sista lösningen, kanske vi försöker där, så.

Anja Beran

Har du märkt de senaste åren att människor har fått mer förståelse för dessa gamla saker som kommer tillbaka mer?

-Ja, men det är som en liten bit i den östra delen av Tyskland när vi var separerade med muren.. Det är lite som det. Det kommer från basen. Det är inte i toppen. I toppen av federationen stannar alla med sina regler.

De har de största och mest kända och bästa ryttarna i världen, tyskarna ändå och allt är perfekt. Men basen, dessa människor börjar tänka, bör vi kanske rida på ett annat sätt, bör vi kanske fodra hästarna på ett annat sätt, kanske de borde gå mer ute på fältet.

Det finns en hel del tänkande och diskussioner. Förr i tiden hade någon en häst i ridklubben, han åkte dit, Rider en timme, tjugotre timmars box. Det finns inte så gott som längre. Eftersom människor bryr sig mer om hästarna, de läser mer och även vissa veterinärer tycker att hästarna ska röra sig mer så att ja. Men på toppen, ingen förändring. Så om det är en revolution, kommer det från basen, inte från toppen.

Vilka är de första övningarna du börjar med en unghäst?

-Först är det bara att hästen lär sig att gå framåt. Den måste först acceptera din piska, och din röst och sedan skänklarna. Den bör aldrig sparka mot skänklarna eller gå baklänges av dem. Den måste lära sig att gå framåt eftersom oavsett vad du vill göra – fälttävlan, hoppning, dressyr, ska hästen reagera på skänkarna framåt.

Om inte, är du förlorad. Så det är den viktigaste övningen. Och om du tränar detta mycket väl har du inte många problem, till exempel är lastning inte ett problem eftersom du sätter hästen framför trailern, någon bakom med piskan och när hästen är välutbildad, även om han är rädd, kommer han att gå in. Han är lite rädd men han kommer att gå eftersom han är utbildad. Så det löser en hel del problem.

AT Anja Berans place

Så du börjar från marken och du tar det med dig i sadeln?

Ja.

AT Anja Berans place

Gör du skolorna på marken först?

-Det beror på. Med en liten häst kan du göra lite arbete i handen och lära honom några laterala rörelser eller ens piaff från marken. Med de höga hästarna gör vi det tillsammans. Så först du alltid börja arbeta hästen, först har du ABC. Det spelar ingen roll om hästen är stel på framdelen, naturligt böjd.

Du har ABC, att ha ett språk med hästen. Den måste förstå dig, dina kommandon, det är det grundläggande arbetet. Sedan efter det, du behöver analyserna varje häst, att ta reda på vad denna häst behöver; Huvud upp lite, huvud ner, böjd lite mer till vänster, böjd till höger. Detta måste du ta reda på.

Sedan gör du träningen och gymnastiska programmet för varje häst på olika sätt. Och naturligtvis de rörelser du behöver är de naturliga rörelserna. Det är nyckeln. Det är nyckeln till att sätta hästen rakt, det är nyckeln till att göra hästen rörlig, det är nyckeln till att lära hästen hjälperna och det är nyckeln till samling.

Anja Beran

Hur använder du hjälperna? Är det att du inte använder skänklarna och tyglarna på samma gång?

-Nej aldrig men det är mycket lätt att förklara. Aldrig hjälper mot varandra, och du ger alltid hjälperna mycket artigt. Och om det inte finns någon reaktion, fortsätter du inte tio minuter med artiga hjälper, eftersom det är meningslöst. Hästen kommer inte att lyssna på dig.

Så du frågar mycket, väldigt artigt, då du ger omedelbart när det inte finns någon reaktion, du ger det starkare och sedan återvänder du till lätthet. Och belöningen är alltid att ge upp hjälperna. När hästen är bra i rörelsen, fortsätt inte, Fortsätt inte och be om mer, mer och mer. Nej, när det är okej, gör ingenting. Det är för hästen den största belöningen.

Anja Beran

Så målet är självbärighet, att hästen kan göra det själv utan stöd?

-Ja, bara när du känner att hästen förlorar positionen, du av kallar lite att av eller göra något annat. Men om han är okej, bara låta kallar, eftersom det är bra motivation för hästen.

Hur ska en häst röra sig rätt? Eftersom du talar om att du inte vill ha framåt nedåt för mycket, är det bara ett test, avslappning eller release. Vad är problemet, eftersom du ser i några klassiska dressyr eller akademisk ridkonst är det en hel del framåt-nedåt?

Ja. Det är onaturligt eftersom en häst är ett djur som tenderar att fly om det är något, så han är att sätta näsan på marken för att äta, men alla andra gånger han har huvudet upp för att han måste titta på omgivningen, och du kom aldrig se kallar springa med näsan i Sande n, så alltid med huvudet upp.

Så jag tror att om du vill rida rätt du alltid måste titta på naturen och för mig är det inte naturligt. Naturligtvis om jag arbetar musklerna i hästen mycket väl, de har en önskan att sträcka, det är bra och jag tror att det var den ursprungliga idén. I alla gamla böcker kommer du aldrig att hitta sidor om framåt och nedåt, aldrig någonsin. De säger bara släppa hästen. Ge honom en paus. Så då kan han sträcka och sedan ta igen, och sedan fortsätter du.

Men du gör aldrig kilometer med näsan ner. Eftersom dessa ryttare de har problem senare att sätta hästen upp. Och du ser detta med handen även med piaff ibland eller passage. Du har intrycket att de bär hästen. Och det är tvärtom. I en bra passage du lägger händerna ner och låt hästen flyga, och inte upp.

Du talar också om asymmetrin, bör vikten vara lika på alla för benen, inte om att ha mer tyngd på bakdelen?

– Du måste sätta tillbaka vikten i början. Alla hästar har för mycket vikt i fronten på grund av vikten av ryttaren. Så du måste sätta vikten tillbaka, men i slutet du lägger vikten tillbaka för att balansera hästen, inte lägga mer tyngd på bakbenen. Det är fel.

Bara för att balansera hästen, och de bör flytta med mätningen upp med en stor nacke, raka, med kontakt vänster och höger och du bör kunna ge kontakt, och att ge upp kontakt när du vill. Det är också nära tillsammans, till exempel när hästen gör detta och ger upp kontakt är ett stort misstag men du ser bara lösa tyglarna men det är hästen som gör detta.

Om jag ger tyglarna ser du också lösa tyglar, men jag gav upp kontakten, då är det mycket bra. Och för att förstå eller se ögonblicket, bra eller dåligt, är mycket svårt att förstå orsaken till att du ser lösa tyglar och tänka ”Ah bra ryttare”, nej, ibland är det hästen som gör detta, det är ett stort misstag. Så om hästen är i självbärighet, kan jag ge upp tyglarna ibland för ett test och hästen bör stanna i bra läge med nacken uppe, stor hals, engagerad, rak.

Hur börjar du piaff? Du startar från marken med ryttaren, bara några steg?

Anja Beran

-Ja bara några steg framåt. Mestadels från halt, ryggning eller skritt. Mestadels från den korta promenaden. Ryggning används eftersom det är diagonala steg och piaff är också diagonalt, så det är en bra förberedelse och lägger lite vikt på bakbenen och ger frihet till framdelen. Så det ger hästen en bättre balans. Bättre balans och diagonala fotsteg.

Vilken är den bästa övningen du använder, Öppna, Sluta?

-Alla dessa laterala övningar är mycket viktiga och alla av dem gör din häst mer rörlig, mer smidig, men om du vill sätta en häst rakt måste du ta reda på vilken övning på vilken sida som är bra för hästen. Så om du vill gå djupare och sätta hästen rakt, då varje häst behöver individuella program för att arbeta vid sidan, men alla övningar är viktiga.

Eftersom du inte kan säga ”för denna häst är Öppna mycket bra” och sedan tillbringa en halvtimme i axeln i. Det blir tråkigt för hästen. Då är det alltid samma muskler, de blir trötta så det är blandningen som gör hästen rörlig.

Vad tycker du om inspänningstyglar? Vilken effekt har de på hästen?

-Först och främst har de en mycket, mycket stark effekt. Mycket stark. Andra problemet är, hästen bör ha nacken uppe och bör reagera på ryttarens hand här. (Anja visar). Undersökningen här uppe, men med inspänningstyglar har du inte har denna effekt eftersom hästen bryts vid manken. Och om du inte kan göra detta till hästen, de blir runda i nacken och det är inte bra eftersom du bryter kontakten vid manken.

Och jag menar kontakten, hästen, där anslutningen startar mellan öronen, över halsen, över manken, över ryggen, över korset till svansen. Och detta samband skärs på manken och sedan har du en hals som denna, utan styrka i början av halsen och hästen kan inte bära huvudet och halsen längre, eftersom dessa muskler här aldrig fungerar eftersom halsen hänger.

Och som detta har de ingen styrka att bära framdelen och utan framdelen kan du aldrig engagera bakbenen. När framdelen hänger, hur kan du engagera bakbenen? Det är omöjligt!

Det är därför hästar, till exempel hopphästar, alltid galopperar med kruppan upp, alltid med basen mycket nere med skuldrorna, och huvud och hals mycket djupt, och med varje hopp går kruppan upp eftersom de inte kan vara engagerade, eftersom att för att vara engagerad i ryggen, måste de lyfta framdelen. Det är problemet. Så inspänningstyglar för mig är för ingenting.

Och när vi pratar om piaff igen, hur är det bra för hästen, hur stärker det hästen?

-Det är den enda övning som verkligen ber hästen att stänga ryggen, eftersom du känner att du sitter lite högre eftersom ryggen blir riktigt kort och magmusklerna börjar arbeta, men det hjälper också till att lyfta ryggen.

Och alla lederna i bakbenen börjar bli böjda, så musklerna i bakbenen blir mycket starka också. Och normalt ger hästen en mycket bra hals så positionen för framdelen blir också mycket bra. Så det är en gymnastisk övning och för skuldrorna och hela hästen. Vi använder den som gymnastisk.

Vera
Piaff – inga händer!

Vid vilken ålder börjar du denna övning?

-Med förberedelse av laterala rörelser, halter, ryggning, framåt i en kortare skritt och sedan vid fem normalt börjar jag röra dem lite.

Vissa säger att spansk skritt inte är klassisk, inte bra för hästen. Hur använder du den?

-Jag säger, allt är klassiskt vad hästen visar i naturen. Så, om jag släpper ut mina hästar, skulle hälften av dem, när de verkligen är fulla av energi, röra sig så här och om de kommer lite nära en annan hingst visar de också detta. Så det är i hästens natur. Det är inget konstgjort. Du kan se på det, för det första.

Anja Beran

För det andra,  du kan titta på många saker, men de är inte klassiska. Till exempel, att hästen sitter är inte klassiskt men hästarna gör det. Innan de går upp finns det alltid en stund då de sitter. För att vara klassiskt, måste det ha en gymnastisk effekt.

Den spanska skritten har 100 % gymnastisk effekt, eftersom det är mycket bra för stela skuldror. Jag får så många varmblod med spansk skritt som denna (stel), och med den spanska skritten får de tillbaka bogfriheten.

De kan flytta framdelen mycket bättre. Samtidigt måste de lyfta halsen lite och det är bra eftersom de flesta av dem hänger för djupt, så de måste lyfta framdelen lite.

Bogen blir fri och det är det viktigaste när hästen lyfter höger framben och samtidigt måste den lyfta och skjuta på med vänster bakben. Om hästen inte gör det, ser du ofta spansk skritt så där, och det är fel. De rör sig bakåt eller skrapar i marken.

Hästen måste lyfta det diagonala bakbenet. När den är här, måste den skjuta på med diagonala bakbenet och först då, kan hästen sätta ner detta ben. I trav har vi samma situation, men trav är mycket lättare eftersom du har styrkan och rörelsen mer framåt. Så rörelserna är kortare.

I skritt kan hästen balansera sig mycket bra eftersom det finns ett ögonblick den är på två ben i en mycket långsam rörelse och det är bra för balans och samordning av hästen. Så den spanska skritten har många fördelar.

Anja driver sitt eget hästträningscenter på  Gut Rosenhof som ligger i Rudratsried  i Tyskland. Detta har varit Anja Berans hem sedan 2000. Hon har femtiotalet hästar i träning från hela världen  – de flesta av dem hingstar.

https://www.anjaberan.de

 

Anja Beran

Lyssna på intervjun med Anja Beran i min privata studiegrupp: www.facebook.com/groups/Relationshipbasedartofriding/

https://www.relationshipbasedartofriding.com

https://www.relationsbaseradridkonst.se

https://www.youtube.com/Relationshipbasedartofriding

/Anneli Westlund

Copyright Anneli Westlund. All rights reserved.

0