5 april, 2016

Att sadeln passar till hästen är oerhört viktigt för en sadel orsakar många skador, ofta permanenta, samt beteendeproblem på hästen. För en sadel helt anpassad till din häst, bör du beställa en skräddarsydd sadel helt efter din hästs mått. Du bör välja en sadel med flexibel plast- eller läderbom eller med en bom som är inställningsbar eftersom hästar ändrar form.

Själv studerade och studerade jag sadeltillpassning och alla dess komplicerade komponenter och lärde mig att det är MÅNGA detaljer som måste stämma överens med hästens kroppsform för att sadeln verkligen ska kunna passa. Nedan finner du hur du kan mäta bomvidd, bomvinkel, ryggradskanal, sadellängd (anläggningsyta) och din sitsstorlek för korrekt sadelstorlek.

 

Mäta bomvidd & bomvinkel

Flexi-curveFramvalvet/bommen måste ha samma form och bredd som där den ska sitta på hästen.

För detta behöver du lokalisera hästens bogblad (scapula). Glid med fingrarna bakåt över bogbladet tills fingrarna gräver in i överkanten av skulderbladbenet. Flytta sedan fingrarna uppåt tills du lokaliserar bakre översta hörnet av benet.

Sedan markerar du en punkt tre fingrar (5 cm) bakom denna punkt av bogbladets spets. (Detta för att det måste finnas utrymme för skulderbladet att rotera uppåt/bakåt med hästens rörelser).

Ta nu en Flexicurve, (ett böjbart mätinstrument), eller en tjock formbar ståltråd eller ståltrådsgalge för att mäta formen och vidden på hästen. En flexicurve kan köpas i hästsportsbutiker eller i kontorsbutiker. Märk ut mitten och lägg den försiktigt över hästen precis vid markeringen du mätt ut i positionen där framdelen av bommen ska placeras.

Pressa Flexicurven fast för att få fram formen av hästen och lyft av den med bibehållen form. Lägg den på en kartong eller bit papper och rita av insidan av formen. Nu har du fått fram bomvidd och bomvinkel.

 

Mäta rygglängd/ sadellängd (Anläggningsyta)

Lokalisera det sista 18:e revbenet (16:e på araber) på hästen. Följ det upp till fästet i ryggraden och markera positionen med krita eller maskeringstejp. Mät mellan dessa två punkter du mätt ut fram till bak, för att få fram korrekt sadellängd (anläggningsyta).Sadelns anläggningsyta

 

 

 

 

 

 

Mäta ryggradskanal

Ryggradskanalen på sadeln är det fria området mellan panelerna/bossorna. Ryggradskanalen måste vara tillräckligt bred för att inte ligga och trycka på hästens ryggrad och ligament. Känn med fingrarna där manken möter ryggen, uppifrån och ner vid sidan om. Du får pressa ganska hårt så känner du en bit ner att det blir mjukare.

Gör en markering och likadant på andra sidan och mät mellan dessa mått. Du kan även ta måttet rätt över ryggen för att få fram bredden på hästens ryggrad. Känn med tumme och pekfinger och pressa bredare och bredare ner på sidan tills du känner mjukhet, musklerna.

Markera med en krita utanför fingret på varje sida. Mät emellan dessa båda markeringar för att få fram ryggmåttet. Standardmått på sadlar kan vara 5 cm, 7 cm eller 9 cm.

Ofta görs kanalen alldeles för smal eller smalnar av baktill på sadeln. Detta gör att sadel hamnar på hästens ligament i svängar och orsakar obehag. Oftast bör man välja 9 cm och kan ändå vara för smalt. Westernsadlar har sällan detta problem.

 

Sitsstorlek

För att få korrekt sitsstorlek på din sadel mäter du mellan din knäled och höftled.

Nu har du riktigt bra mått för att få en sadel som passar till din häst så bra den kan. Om din häst har en svängd eller svankig rygg och du även vill ha ett mått på hästens bakre rygg, kan du även mäta nedanstående. 

 

Ryggform

Hästar har olika former på ryggen såsom svängda, svankiga eller raka ryggar.

Om din häst har en svängd eller svankig rygg, lägg Flexicurven vågrätt längs ryggraden på hästen och rita av denna form så att sadeltillverkaren kan stoppa sadeln korrekt.

 

Bakre ryggens mått

Vid markeringen du fått fram vid sista revbenet, lägg Flexicurven eller en formbar stålbit/kabel ca 60 cm lång rätt över ryggen och pressa fram formen. Lyft av och rita av insidan och klipp ut triangeln. Nu har du fått ett mått av hästens ryggform.

Mäta ut sadel

 

 

En skräddarsydd sadel tar tid att tillverka. Du får räkna med omkring tre månader. Dock är det väl värt väntan. Du får en sadel för livet som verkligen passar din häst och inte orsakar någon skada på den.

Denna sadel är spansk och den måttbeställde jag hos Ludomar, ett spansk fint sadelmakeri. Sadeln har flexibel plastbom.

 

 

Relationsbaserad Ridkonst från Liberty till Piaff™

I Frihet – Vid Hand – Bettlös Ridkonst

 

© Anneli Westlund

All information på denna sida skyddas av upphovsrättslagen.

 

 

Relationsbaserad Ridkonst från Liberty till Piaff™

I Frihet – I Lina – Bettlös ridkonst

© 2017 Anneli Westlund

All information på denna sida skyddas av upphovsrättslagen.

 

0