27 maj, 2017

Hästar föds med sin egen naturliga rörelse och en del har en bra konformation och rör sig väldigt bra, medan andra har en sämre förmåga. En del hästar är bekväma att rida medan andra är mer obekväma och studsiga. Men alla hästar kan röra sig fritt utan en ryttare på ryggen. Det är när vi blandar oss i som det blir problem. Minsta lilla vikt på hästens rygg påverkar den, därför är det vår huvudsakliga uppgift att göra hästen bekväm med en ryttare på ryggen.

De flesta hästar har någon gång haft en illasittande sadel och att dessutom ha en människa på ryggen, så kan vi ju bara tänka på hur det skulle kännas. För att ge dig en idé om hur det känns för en häst så föreställ dig att du bär ett barn på ryggen som dunsar och vrider sig och att du går eller joggar. Barnets minsta rörelse sätter dig ur balans.

På samma sätt påverkar vi hästarna när vi sitter på deras rygg. Därför är det så viktigt att vi sitter i korrekt position och använder utrustning för hästens välbefinnande. Det spelar en stor roll i hästens rörelsefrihet. Fler och fler produkter som sadlar, sadelpaddar och sadelgjordar utvecklade för att hjälpa hästarna att bli mer bekväma under ridning, kommer på marknaden.

Att tänka på

Studier i Europa har visat:
– Vi rider i rörelse mellan 1,5 och 3 gånger vår egen kroppsvikt
– När vi rider, reducerar vi blodtillförseln med 60-80 %
– Efter ca 15-20 min börjar inflammationer uppstå i hästens rygg och musklerna börjar krampa efter 20-30 minuters ridning.
– För att hästar ska kunna röra sig i en rund form och engagera bakdelen och sänka huvudet naturligt, (inte indragna genom tyglarna) lyfter de och rundar sig genom ryggen, vilket är den korrekta positionen för lämplig muskelutveckling.

Vi behöver rida lätt och balanserat och då behöver vi en hyfsad atletisk förmåga och en sadel som passar ordentligt. Bristande blodtillförsel till hästens rygg beror på långa perioder av en ryttares vikt i sadeln. Det är en viktig orsak till vävnadsskada och atrofi (förlust av muskelmassa och styrka).

Det finns inga tvivel om att hästens rygg lider av stickningar och domningar på grund av denna brist på blodtillförsel. En bra analogi är att om vi skulle bli fastspända på en hård stol i tre timmar och sedan släpptes och ombedda att ta en joggingtur, skulle vi kämpa för att kunna stå upp och gå på grund av begränsningen av blod till benen.

När vi sitter i sadeln under långa tidsperioder gör det samma sak till hästen. Vi måste hela tiden tänka på vad vi utsätter våra hästar för. Så när vi rider på ridbanan bör vi ta en paus efter 20 minuter i ca 10 minuter och sedan kan vi rida 20 minuter till. Om du rider en längre skogsritt, gå av vid varje 45-minuter och led din häst under ca 10 minuter.

Att ge hästen en vilopaus en stund eller skritta den med dig på marken ger mycket lindring för hästen och du får en bättre motivation på köpet. Sadeltillpassning handlar inte bara om rätt passform för hästen utan framför allt rätt form och balans. En dålig tillpassning och en ryttares vikt skadar hästen avsevärt. Det krävs en hel del erfarenhet och kunskap för att kontrollera passformen.

 

Relationsbaserad Ridkonst från Liberty till Piaff™

I Frihet – Vid Hand – Bettlös Ridkonst

© 2016 Anneli Westlund

All information på denna sida skyddas av upphovsrättslagen.

0