28 juli, 2016

Med de här FEM ELEMENTEN kan vi lättare förstå just den individuella hästen och hjälpa den må bra och hålla sig frisk. Varje häst förkroppsligar vanliga fysiska och beteendemässiga egenskaper hos de fem elementen i klassisk kinesisk medicin (CCM). Det är viktigt att veta vilken typ av häst du har eller vill köpa, för att veta hur du bäst tränar din häst och håller den frisk.

Genom att förstå hur Fem Element-mönstren relaterar till din häst, kan du lära dig att hålla din häst frisk och glad på en djup, varaktig nivå. Vi kan också komplettera det med att lära oss akupressur genom enkel beröring för att föra hälsa och lycka till våra hästar.

I en artikelserie på min hemsida beskriver jag de fem olika häst-elementen från Susan Tenney, en internationell lärare, författare och utövare av Shiatsu och Five Element Acupressure för djur. Hon beskriver de Fem Elementen i Classical Chinese Medicine och hur man utläser vilket element ens häst (eller hund) tillhör. Elementen är ELD, JORD, VATTEN, TRÄ och METALL.

 

METALL-ELEMENTET

Samlad, Pålitlig, Osocial

Organ: Lungor

En reserverad, hårt arbetande häst som är benägen att hosta och få hudsjukdomar kan vara en Metall-häst/Lunghäst.

En mycket plikttrogen häst som inte är särskilt intresserad av mänsklig kontakt. Den tycker om att veta vad dess uppgift är och finner sedan trygghet i det. Hjälp din hårt arbetande Metallhäst att hålla sig frisk.

Lär dig att hålla andnings- och immunförsvaret hälsosamt och håll gnistan i ögat. Metallhästar gynnas av örter, akupressur och livsstilsförändringar som balanserar Metall- Elementet.

 

Egenskaper:

Metallhästen är som en dressyrhäst som utför varje steg korrekt och metodiskt med en lugn beslutsamhet. Precis och kontrollerad i sin rörelse, elegant, slank och kraftfull som utför sitt arbete väl. Metallhästen delar många egenskaper med Jordhästen. Både Jordhästen och Metallhästen är jämna i temperamentet, pålitliga och lugna men vad som motiverar dem är helt olika.

Den lättsamma Jord-hästens största ambition är att ha en lat eftermiddag i en grönskande beteshage, medan Metall-hästen trivs med hårt arbete och mental utmaning och lever inom sina gränser. Oavsett om det är en strikt dressyrlektion för en Metall-häst i sina bästa år eller uppgiften att föra ungdomar runt ringen för en ”pensionerad” äldre, behöver Metallhästen ett jobb för att känna sig produktiv och användbar.

Medan den är lugn, tyst och ordnad på utsidan, är Metallhästen faktiskt mycket känslig och kommer att internalisera stress om man inte är försiktig.

Den är i grunden lugn tills dess rutin störs. Då kan Metallhästen bli ganska ojordad och orolig annars är den en klippa. Den gillar rutin. Denna häst internaliserar också sin oro tills den inte längre kan, då den visar det på ytan.

Annars är den i grunden en lugn, mild häst när den är balanserad och nöjd med sin värld. Metallhästen är vänlig och varmhjärtad vilket gör den populär hos många människor, men den kan också vara envis och orubblig. Om situationen inte ger hästen vad den vill, kan den lätt bli uttråkad, omotiverad och frustrerad.

 

Beteende:

Denna häst trivs i ett lugnt och ordnat hem. I rörelsen i ett stort stall är Metallhästen lyckligare i änden av stallraden långt från ingången, eller ännu bättre, någonstans där den kan gå ut fritt och få sin privata tid när den behöver det. Stall som har non-stop musik på eller konstant aktivitet kan verkligen irritera hästens känsliga känslor. Om du spelar musik i stallet när du gör dina sysslor, välj lugnande musik eller låt den gå ut till ljudet av naturen.

Metallhästen är inte en social fjäril. Den är lyckligast i en liten flock med några andra hästar som den kan lita på. När den sammankopplar med ett annat djur eller en person, blir dess förbindelse djup och varaktig. Känn dig hedrad om du är mottagaren av en Metallhästs känslor – den sammankopplar nära bara med en person som den verkligen litar på och respekterar. Och dess lojalitet när den väl är engagerad, blir överväldigande.

 

Passar till:

Dressyr, reining, hoppning

 

Utbildning:

Metallhästen är lätt att träna eftersom den är smart, vetgirig och villig att arbeta hårt. Men kom ihåg att Metallhästen ger hundra procent till sina elever och den förväntar sig att du gör detsamma.

Den är tolerant mot en outbildad ryttare som är allvarlig och försöker hårt, men otålig med en skicklig tränare som är slarvig eller slapp under utbildningstiden. Denna kompetenta kompanjon och följeslagare tar arbetet med dig på största allvar. Den sammankopplar genom arbete, inte lek.

För att uppmuntra harmoni och maximal prestation, se till att inte överanstränga din Metall-häst. Även om dess pålitliga och samlade natur verkar ta allt i steg, döljer dess till synes lugna exteriör ofta en mycket känslig individ.

Du kanske tror denna häst inte har några problem att hantera belastningen av många helger i tävlingsringen eller ändlösa ridlektioner. Ofta internaliserar Metallhästen stress av en tung arbetsbelastning, ibland till en ohälsosam grad. Metallhästar blir också stressade när de är skyldiga att upprätthålla ett lugnt uppträdande mitt i kaos eller svårigheter.

Metallhästar som arbetar med terapeutisk ridning eller som polishästar, förväntas leverera konsekvent lugn och pålitligt beteende under svåra förhållanden. Din ultrakompetenta Metallhäst kommer förmodligen uppfylla detta krävande krav, men det kan bli på bekostnad av dess inre känsla av välbefinnande. Metall -hästar kan finna ro i upprepande arbete och mönster och behöver en hel del smidighet i arbetet som hjälper dem att hålla sig mjuka i kropp och själ.

 

Fysisk hälsa:

Titta noga efter subtila tecken på stress. Fysiska tecken såsom kronisk hosta eller hudåkommor kan peka på inre spänning. Genom att noggrant övervaka de tidiga tecknen på stress i denna häst, kan du avvärja problem innan de förvärras. Övervakning av stress kommer också att hjälpa den att undvika varje tendens att stänga av känslomässigt under press.

Det vanligaste stället för att leta efter fysiska åkommor i Metallhästen är andningsorganen. Om din häst hostar regelbundet, har ansträngd andning, luftvägsinfektioner, allergier eller annan sjukdom i luftvägarna, överväg att stödja Metallelementet med akupressur, akupunktur eller örter.

Den kan få hudproblem såsom utslag, torr hud, håravfall, allergier, eksem, hudkänslighet, klåda, hot spots etc. som indikerar att din häst har att göra med en Metall-obalans.

Metall-hästen kan också visa matsmältningsproblem såsom torr avföring, förstoppning, impaktion kolik, dålig aptit eller matsmältningsproblem. Hästens immunförsvar kan också kräva extra uppmärksamhet för att förbli starkt.

Dessa fysiska symptom kommer upp till ytan när hästen är under känslomässig, mental eller fysisk stress. Kom ihåg att ägna stor uppmärksamhet åt dessa tecken – de kan vara det enda sättet denna stoiska häst kommunicerar att den behöver din hjälp.

När det gäller prestation, kommer din Metallhäst att röra sig och fungera bäst när den får regelbunden stretching och /eller energiskt helande arbete. Ha detta i åtanke om du ser din Metallhäst röra sig som en robot. Ligg steget före mot stelhet och din Metallhästs tendens att dölja stress, och du kommer att se dess tysta elegans och kompetens skina igenom i varje steg.

 

SAMMANFATTNING

Emotionell Karaktär

Emotionella styrkor: Logiskt, klart sinne, metodisk och lugn, jämnt temperament, förnuftig, intelligent, känslig, pålitlig, oberoende, självständig

Stressad av: Oroligheter, buller, brist på ordning, inkompetens, dumheter, felaktiga handlingar, orimliga förväntningar från tränaren/ryttaren, alltför sentimentala interaktioner, vissa Metallhästar är reserverade mot massor av beröring som massage, ofta föredrar de akupressur eller energiarbete med minimal kontakt

Balanserad av: Tyst tid ensam eller med en favoritperson eller ett djur, lugn, ordning, ren omgivning, respekt, ära, kompetens, rutin, arbete, korrekthet

Sårbar för: Mental stelhet, intolerans, dömande, dismissiveness, perfektionism, ohälsosamma förväntningar, rättfärdighet, orimliga krav på kompetens eller utförande av sig själv och andra, såsom tränare, stoicism, försöker göra det ensam, avstängdhet

Svarar på stress med: Internaliserar stress, inre kaos med yttre lugn och ordning, otålighet, irritation, emotionellt tillbakadragande, emotionell avstängning, reserverad beteende, fysiska krämpor som hosta och hudproblem, blockerar intimitet

Lärstil: Drar fördel av metodiska och utmanande lektioner, mental utmaning, tydlighet, korrekthet och kompetens från tränaren, lugn tyst direkt hantering, inget tramsigt tillvägagångssätt, regelbundet arbete

Tips för framgång: Var TYDLIG, tyst och respektfull, håll denna häst i arbete – den behöver meningsfullt arbete eller utbildning, arbeta hårt på din egen del av arbetet – dvs: hantering / ridskicklighet för att förtjäna respekt, över-sentimentalisera inte dina interaktioner,  lirka med tiden försiktigt med denna häst för att få den att känna sig trygg och uttrycka känslor och få kontakt och intimitet

 

Fysisk karaktär

Favoritsporter: Någon sport eller aktivitet som ger hästen en chans att ge sitt allt, en sport som kräver mental fokus, exakthet och krävande fysisk koncentration och ansträngning. Dressyr, reining, hoppning är favoriter men kan glädjas oavsett sport som utförs väl, polishäst

Vanliga hälsoproblem: Alla hudproblem (utslag, torr hud, håravfall, allergier, eksem, hudkänslighet etc), alla andningssvårigheter (hosta – akut eller kronisk, ansträngd andning, rosslande, lunginfektion , etc …), kräver fuktat hö, hostar i i början av arbetet, alla immunproblem, förstoppning, impaktion kolik ”spjälor (beniga utväxter som svar på skada) på insidan skenbenet av frambenen , hosta eller lagra upp när pälsen ändras eller när hästen tar emot vaccination, stel nacke eller värre när hästen får vaccination

Tips på välbefinnande: Utmanande arbete när den är i form, regelbundet arbete för att känna sig behövd och meningsfull som pensionerad, uppmärksamma miljöfaktorer som påverkar andningsorganen som träningsunderlag, dammigt hö, dammigt stall, hudprodukter, stretching för smidighet, utvärdera behovet av vaccination med en holistiskt veterinär (mindre är ofta bättre med denna häst)

Om du har en metallhäst, bör du veta att den kan bli upprörd med förändringar från rutin och kan internalisera spänning som kan leda till magbesvär och stress. Metall hästar bearbetar små bitar av information lättare i babysteg än för mycket för fort. De kan stänga av och verka som om de inte kan sammankoppla.

De kan vara svårfödda och också vara mycket stela i kropp och leder. Gurkmeja, lin, ingefära och andra örter kan hjälpa i dess diet. Metallhästar fungerar bäst med en organiserad och disciplinerad tränare. De är bra hästar för människor som gillar att göra mer repetitiva övningar och mönster i arenan.

Metall-häst

http://www.elementalacupressure.com/

 

Relationsbaserad Ridkonst från Liberty till Piaff™

I Frihet – Vid Hand – Bettlös Ridkonst

© 2016 Anneli Westlund

All information på denna sida skyddas av upphovsrättslagen.

0