22 juni, 2016

Med de här FEM ELEMENTEN kan vi lättare förstå just den individuella hästen och hjälpa den må bra och hålla sig frisk. Varje häst förkroppsligar vanliga fysiska och beteendemässiga egenskaper hos de fem elementen i klassisk kinesisk medicin (CCM).

Genom att förstå hur Fem Element-mönstren relaterar till din häst, kan du lära dig att hålla din häst frisk och glad på en djup, varaktig nivå. Vi kan också komplettera det med att lära oss akupressur genom enkel beröring för att föra hälsa och lycka till våra hästar.

I en artikelserie på min hemsida beskriver jag de fem olika häst-elementen från Susan Tenney, en internationell lärare, författare och utövare av Shiatsu och Five Element Acupressure för djur. Hon beskriver de Fem Elementen i Classical Chinese Medicine och hur man utläser vilket element ens häst (eller hund) tillhör. Elementen är ELD, JORD, VATTEN, TRÄ och METALL.

 

JORD-ELEMENTET

Pålitlig, långsam, tålmodig

Organ: Mjälte

En häst som är stadig som ett berg och benägen att få matsmältningsproblem och andningsproblem kan vara en Jordhäst. Du behöver mycket tålamod med Jordhästen– lika mycket som din Jordhäst ger en nybörjarryttare.

Jordhästen är trotjänaren som tålmodigt bär runt unga ryttare på ryggen i skolringen medan dessa lär sig ridningens grunder. Jordhästar är vänliga och långsamma, vilket ger en säker och stabil ritt. Inte alla Jordhästar är lätta att hantera, men vid sitt bästa, är de pålitliga och generösa.

Med en stor rund mage fylld med godsaker från tacksamma studenter, är Jordhästen värd sin vikt i guld. Hjälp din stadiga Jord-häst hålla sig frisk. Lär dig att hålla matsmältningssystemet hälsosamt och dessa envisa stunder till ett minimum. Jordhästar gynnas av örter, akupressur och livsstilsförändringar som balanserar Jordelementet.

 

Egenskaper:

Medan både Eld- och Jord-hästar har vänligt temperament, är Jordhästen en enklare karaktär. Lättsam och i princip bara en ”bra häst”. Jordhästar tycker om sällskap och kontakt men är inte lika beroende av uppmärksamhet som Eld-hästar.

Jordhästens största motivation är bekvämlighet och enkelhet. Den undviker onödig rörelse såvida det inte tar den närmare maten. Men eftersom denna häst är en angenäm häst, kan den oftast övertalas efter inledande ovilja och åtnjuter utflykter. Och kalla inte denna häst lat, den har en imponerande uthållighet när dess motor är igång. Den är inte en snabb tänkare och kan ta längre tid än andra för att lära sig.

 

Beteende:

Jordhästen är en glad häst och kanske den mest älskvärda av alla. Det jordnära elementet gör den mer stabil, mindre impulsiv och den överväger sannolikt alla sidor av en situation innan den agerar. Emellertid kan detta också innebära att denna häst ofta är obeslutsam och agerar med mycket mindre säkerhet än andra häst- motsvarigheter.

Jordelementet gör hästen mer försiktig och det är också lättare för den att lugna sig och slå sig till ro, uppfylla sina förpliktelser och ta hänsyn till andra. Jordhästes inneboende intuitiva natur avslöjar också en mycket mjukare sida med andra som är mer altruistisk och känslig. Denna häst är mycket mindre sannolikt att förolämpa än hästar av de andra elementen, och ger en mycket mer positiv energi till de människor den arbetar med.

När sadeln är av, är Jord-hästen redo att gå tillbaka till sin favoritsysselsättning: vila och äta. Den älskar att vila i ett fält av frodig betesmark, men till sin besvikelse, är den ofta ”lättfödd”. Eftersom denna häst verkar gå upp i vikt bara genom att titta på kraftfoder, är dieten ofta begränsad. Regelbunden motion är nödvändigt för att hålla den i trim.

Förutom detta är Jord-hästar benägna för alla typer av matsmältningsproblem, inklusive kolik, diarré, upprörd mage och tandproblem. För denna häst, se till att du hittar en skicklig tandläkare och få din häst kontrollerad regelbundet – enkel slipning är ofta inte tillräckligt.

Många Jord-hästar är ”matfokuserade” och kan visa osedvanlig otålighet och aggression runt matdags. Att ständigt ge dem godis kan leda till distraherat och ohanterligt beteende. Använd klappar och beröm istället eller så kan det sluta med en häst som nyper och knuffar dig kraftfullt med nosen i jackfickan. De kan också utveckla krubbitning om deras miljö inte är idealisk för dem.

 

Passar till:

Ridskolehäst för nybörjare, terapihäst, turridning, pleasure, distans

 

Utbildning:

Regelbundna rutiner och mild förståelse är nyckeln till en lycklig Jord-häst. Rutiner är en tröst för den och ger en känsla av trygghet och kompetens. Eftersom denna häst inte är en snabb tänkare, tillåter rutiner den att slappna av i bekanta rytmer utan att behöva tänka på hovarna.

Aktiviteter som kräver långa perioder av snabbt tänkande ökar emotionell stress och bör minimeras. Om du planerar att ändra dina rutiner, vare sig det är en liten förskjutning (som en ny granne i stallet) eller en stor förändring, som ett nytt hem, behöver Jord-hästen massor av stöd och tid till att anpassa sig.

Till exempel, förbered den för förändringen genom att besöka den nya platsen för en eftermiddag och förklara att en förändring är nära förestående. Detta steg kommer att minska stressen i övergången. Var snäll och förstående och Jord-hästen kommer tacksamt återgälda det.

Jord-hästen gör sig bäst med korta, tydliga lektioner presenterade i lagom stora bitar som lätt kan bemästras. När hästen gör väl ifrån sig, bygg dess förtroende med generöst beröm och erkännande. Den goda nyheten är att när denna häst väl har lärt sig en lektion, kommer den att hålla den för alltid; minnet är utmärkt. Och förväxla inte dess långsammare sinne för brist på intelligens, för Jordhästen kan vara ganska smart.

Kom bara ihåg att inte pressa den genom att övergöra takten i dina lektioner. Om du pressar hästen för fort, kommer den att göra motstånd. Dess prestation blir svag och dess rikliga tålamod kommer att förvandlas till en formidabel envishet. Lär dig att hedra Jord-hästens långsammare takt och du kommer att ha en arbetspartner som kommer att ge dig många års trogen kompanjonsskap.

 

Fysisk hälsa:

På en fysisk nivå, har Jordhästar flera hälsotillstånd som de är utsatta för. De kan internalisera stress, vara benägna för parasiter, svamp och hudproblem. Att veta om dessa ”svaga länkar” kan hjälpa dig att agera snabbt om de uppstår. De omfattar andningsproblem, utväxter inklusive vårtor, sarcoids, melanom och cancer eller tumörer, ödem, ansamling av vätska i kroppens vävnader inklusive wind puffs and stocking up, (ej översatt), svaga eller svankande ryggar (ofta på grund av viktökning) och överdriven gasbildning eller dålig andedräkt.

Om din häst har någon av dessa åkommor, försöka hitta en akupressur- eller akupunkturutövare i ditt område för att se om hästen skulle ha nytta av behandlingen. Örter kan också vara underbart effektiva för många av dessa tillstånd.

 

SAMMANFATTNING

 Emotionell Karaktär

                                                                                                                  Emotionella styrkor: Pålitlig, stabil, stadig, mild, lättsam karaktär, vänlig

Stressad av: Brist på rutin, människor som förväntar sig mental snabbhet, komplicerad begäran, människor som utnyttjar dess förlåtande natur

Balanserad av: Äkta beröm, beröring, långsamma och jordade aktiviteter, rutiner, lugn atmosfär, betestid, bekvämlighet

Sårbar för: Envishet, oro, brist på förtroende, apati, tröghet, långsamt lärande, att gå i gamla hjulspår

Svarar på stress med: Upphör att integrera upplevelsen, vägran att gå framåt, stänger av känslomässigt, vägrar samarbete

Lärstil: Drar fördel av långsamma metodiska lektioner med massor av beröm som lär begreppen i lagom stora bitar, avsluta lektionen tidigt på ett framgångsrikt sätt i stället för att gå vidare till något nytt, en lugn inlärningsmiljö

Tips för framgång: Var TÅLMODIG och stödjande, beröm små steg för att bygga bergfast kompetens

 

Fysisk karaktär

Favoritsporter : Något av låg till måttlig ansträngning efter eventuell ovilja under uppvärmningen, en stor läromästare speciellt för nybörjare och barn, utmärkt terapihäst, bra pleasurehäst, bra turridningshäst – långdistans bra när takten är långsam och stadig, inte den bästa hästen för kraftfull och utmanande tävling

Hälsoproblem: Magtillstånd, diarré, kolik av alla slag, viktproblem, alltför matfokuserad, gasbildning, cancer, melanom, vårtor, utväxter av alla slag, wind puffs, stocking up ödem av alla slag, andningsproblem, rain rot/ rain scald, thrush, svankande rygg från en stor mage, sötsaker, tandvårdsproblem, trögt beteende

Tips för välbefinnande: Regelbunden måttlig motion, måttlig diet med begränsande av sötsaker, utevistelse, regelbundna promenader för att hålla hästen aktiv, regelbunden tandvård, ”maglyft” för att stärka ryggen

En Jordhäst passar ihop med en lugn och tålmodig person som kan ta allt i långsam takt och är säker i sina beslut för att hjälpa hästens osäkerhet.  Jordhästen är en häst med ett hjärta av guld som vill tillfredsställa dig på alla sätt. En otroligt behaglig, villig själ. En vänlig, rar häst som värderar partnerskap och alltid ger sitt bästa.

Om du har en Jordhäst njuter du förmodligen av honom eller henne mycket! De är även tåliga och om de visar tecken på missnöje, är det oftast ärligt eftersom de känner sig ur balans med sin arbetsbelastning eller rutin. Omegafetter som lin och Chiafrön är till stor hjälp för Jordhästar. De kan också dra nytta av enzymer som finns i hela livsmedel som papaya och ananas. Maskros, Goldenseal och malört kan vara bra örter för Jordhästar.

hast

http://www.elementalacupressure.com/

Relationsbaserad Ridkonst från Liberty till Piaff™

I Frihet – Vid Hand – Bettlös Ridkonst

© Anneli Westlund

All information på denna sida skyddas av upphovsrättslagen.

0