12 juni, 2016

Flera hästmänniskor/tränare karaktäriserar hästar på olika sätt men kan vara svårt att använda och kanske inte är så effektivt. Med de här FEM ELEMENTEN kan vi lättare förstå just den individuella hästen och hjälpa den må bra och hålla sig frisk.

Varje häst förkroppsligar vanliga fysiska och beteendemässiga egenskaper hos de fem elementen i klassisk kinesisk medicin (CCM).

Genom att förstå hur Fem Element-mönstren relaterar till din häst, kan du lära dig att hålla din häst frisk och glad på en djup, varaktig nivå. Vi kan också komplettera det med att lära oss akupressur genom enkel beröring för att föra hälsa och lycka till våra hästar.

I en serie blogginlägg beskriver jag de fem olika häst-elementen från Susan Tenney, en internationell lärare, författare och utövare av Shiatsu och Five Element Acupressure för djur. Hon beskriver de Fem Elementen i Classical Chinese Medicine och hur man utläser vilket element ens häst (eller hund) tillhör.

Elementen är ELD, JORD, VATTEN, TRÄ och METALL.

 

ELD-ELEMENTET

Karismatisk, social, känslig

Organ: Hjärta

En häst som är benägen till nervositet och strålbenshälta i frambenen kan vara en Eld-häst. Den älskar uppmärksamhet och att visa upp sig. Den är också mycket känslig, reaktiv, blir lätt distraherad och har en hel del energi (HET).

Den hatar att vara begränsad och finner destruktiva saker att göra för att frigöra uppdämd energi om den inte använder det produktivt. Eld-hästar är otroligt lättlärda och när de lär sig något behåller de det för alltid. De gynnas av örter, akupressur och livsstilsförändringar som balanserar eld-elementet. Lär dig att hålla cirkulationssystemet och bogen hälsosam och håll dess ängslan i schack.

 

Egenskaper:

En Eld-häst är som en karismatisk kastanjearab med stjärnkvalitet i strålglansen av en beundrande publik i en halterklass. Med spetsade öron glider den fram med stil och briljans. Segern är självklar.

Denna häst är en Eld-häst. Eld-hästen är karismatisk och strålande, ofta med huvudet högt och flygande svans – full av prålig stil men kan också utstråla lugn charm som lyser med innerlig kärlek. Genom att förstå hur man håller Eld-elementet balanserad, kan vi hålla den glad och glödande.

Eldhästen leds mestadels av sitt hjärta och sina passioner. Det är den vildaste och mest flyktiga av hästar. Eldhästen är exceptionellt intelligent och har en lysande personlighet. Dock gör dess flyktiga natur den mycket distraherad och inkonsekvent i sina handlingar. Det är svårt för den att fokusera på något om det inte ger ständiga utmaningar och stimulans.

 

Beteende:

Eld-hästens främsta motivation är sammankoppling via relation. Den vill vara tillsammans med andra hela tiden och ogillar isolering. Den söker fysisk och känslomässig kontakt och frodas av uppmärksamhet. Den älskar massage och gos och nosar tillgivet.

Eld-hästen är en bra partner och vän och när den är balanserad, har den en varm och kärleksfull natur. Den älskar att göra roliga och spännande aktiviteter med sin ägare. När den är ur balans, är den känslomässigt reaktiv och söker uppmärksamhet genom dramatiskt beteende. Obalanser utlöser också olämplig sammankoppling – den binder snabbt till andra djur, vilket skapar ett drama varje gång hästen skiljs från sin nya vän.

Eldhästar, när de är ur balans, kan bli mycket reaktiva, frysa i kropp och själ, skygga och kan inte fokusera eller vara lugna och avslappnade. Utmaningar med Eldhästen uppstår när den är överstimulerad, särskilt i nya situationer. Den är känslomässigt och fysiskt känslig och i en kaotisk omgivning överbelastas sinnena och gör den nervös, stressad och ojordad.

Nyckeln till lycka med denna häst är att vara jordad. Även i en rolig situation som en ridtur med flera andra hästar, kan Eld-hästen bli flyktbenägen om ryttaren inte håller sig lugn och ger stadig uppmärksamhet. Strax innan Eld-hästen drar iväg ser du en hög huvudhållning, en kollapsad rygg och snabba rörelser – tecken på ett sinne så aktivt att hästen glömt att den har fyra hovar på marken. Lär dig att känna igen dessa tecken. Stig åt sidan och spendera lite tid åt att återansluta så att den kan bli jordad genom din närvaro.

För att lugna denna häst kan du använda beröring, helande essenser som Rescue Remedy och tala lugnande så att den andas djupt och kommer tillbaka till sin kropp. Att undvika ”diva dramer” tillåter er båda att njuta av er tid tillsammans. Många Eld-hästägare använder några droppar Rescue Remedy i hästens vatten regelbundet!

 

Passar till:

Eld-hästar utgör en stor partner i fritidsridning, pleasure/halter-klasser eller distans.

 

Utbildning:

Eld-hästar är roliga att träna. De lär sig lätt och gläds av variation. Innan du börjar bör du dock försäkra dig om att hästen är lugn och jordad för ett lugnt sinne förbättrar fokus och gör den mottaglig för din lektion. Under arbete behöver Eld-hästen känslomässig sammankoppling och stöd. Beröm den generöst när den gör även små saker väl. Titta efter tecken på överstimulering.

Tecken på att Eld-hästen är mentalt utmattad är att den rör sig snabbt med högt huvud, är distraherad och tappar koordinationen genom att snubbla. Ta en paus och förstå också att den kan vara skygg och glömma saker och behöver översyn. Håll lektionen varierad och intressant, så att du håller dess uppmärksamhet. Dessa åtgärder ökar hästens önskan att arbeta och gör dina sessioner framgångsrika.

 

Fysisk hälsa:

På en fysisk nivå kan Eld-hästen ha frambensproblem som strålbenshälta. Den kan också uppleva spänningar i nacken (från en hög huvudhållning), ryggproblem (från en komprimerad rygg), problem i bogleder, bogmuskler eller vid sadelgjordsområdet. Eld-hästar kan vara känsliga för värme, då de kan få värmeslag av ansträngning i varmt väder.

De är benägna för nervös mage, stresskolik, aptitlöshet och även magsår av nervös stress. Den kan också ha hovbölder (särskilt i framhoven) och irriterade utslag. Alla dessa symtom är bättre när Eld-hästens sinne är avspänt. Använd fem Element-metoden för att hålla hästen glad inklusive massor av tid tillsammans och akupressur på eld-punkter.

 

SAMMANFATTNING

Emotionell Karaktär

                                                                                                                  Emotionella styrkor: Älskvärd, social, glad, trevlig, intim

Stressad av: Överstimulering, kaotiska eller livliga miljöer, nya saker, separation från sammankopplade djur eller människor, vara ensam eller inte få stöd, upphetsning

Balanserad av: Känslomässigt stöd, uppmärksamhet, beröring och/eller massage, lugna omgivningar, en lugn jordad kompis (människa eller djur), vägledning från en ledare (människa eller djur), lugnande essenser som Bachs Rescue Remedy

Sårbar för: Drama, nervositet, ångest, överupphetsning, distraktion, hysteri

Svarar på stress med: Flykt, rör sig för mycket eller för snabbt, högt huvud med tappad rygg, minskad kroppsmedvetenhet, brist på jordning, söker konstant uppmärksamhet

Lärstil: Drar fördel av känslomässigt band under lektionen – lär sig bäst när den känner sig älskad, variation i undervisningen, gränser (fysiska och känslomässiga), upprepning (kan vara glömsk om skygg eller distraherad), en lugn inlärningsmiljö

Tips för framgång: Håll dig JORDAD – led denna häst till känslomässigt lugn och balans genom dig själv som förebild

 

Fysisk karaktär

 

Favoritsporter : Allt med sin människovän och sina djurvänner, uteritter eller promenader till nya platser, uthållighet (många arabiska hästar utmärker sig i uthållighet och många araber uppvisar Eld-kvaliteter), halterklasser

Vanliga sjukdomar: Beteendestörningar, senskador i framben, bogproblem, strålbenshälta, feber, inflammation, infektion, svettningar, hovbölder i framhovar, hormonella problem, hjärtsjukdomar, hudutslag, halsspänning och svag eller svankig rygg, okoordinerade rörelser och dålig kroppsmedvetenhet

Tips för välbefinnande: Led denna häst mot känslomässig balans och god hälsa följer naturligt. Övervaka värme i kroppen och miljön, överansträng inte i varmt väder

Alltför ofta är människor rädda för sina Eld-hästar och försöker ”släcka elden” så att säga. De skräms av vad den behöver för att känna sig balanserad och glad. En Eldhäst kan bränna dig om du inte är försiktig.

Eldhästar hör ihop med mycket jordade personer som kan njuta av allt som en Eldhäst är i dess balanserade och inte så balanserade stunder. I sina balanserade ögonblick, ger Eld-hästar allt de har när de älskar och litar på dig. Gläds över din Eldhäst, håll dig inom säker bekvämlighetszon och känn dig inte överväldigad av ”hettan”.

Eldhästen behöver hjälp med att lära sig släcka elden då och då och svalna av och bromsa ner, annars kan den bränna ut sig själv och andra. Eldhästar behöver kompletterande tillskott av Magnesium (som tydligen Eldhästar har extra brist på) samt andra örter för att föra hästen tillbaks i balans.

Eldhäst

 

http://www.elementalacupressure.com/

 

Relationsbaserad Ridkonst från Liberty till Piaff™

I Frihet – Vid Hand – Bettlös Ridkonst

© 2016 Anneli Westlund

All information på denna sida skyddas av upphovsrättslagen.

0