2 augusti, 2016

Flera hästmänniskor/tränare karaktäriserar hästar på olika sätt men kan vara svårt att använda och kanske inte är så effektivt. Med de här FEM ELEMENTEN kan vi lättare förstå just den individuella hästen och hjälpa den må bra och hålla sig frisk. Varje häst förkroppsligar vanliga fysiska och beteendemässiga egenskaper hos de fem elementen i klassisk kinesisk medicin (CCM).

Genom att förstå hur Fem Element-mönstren relaterar till din häst, kan du lära dig att hålla din häst frisk och glad på en djup, varaktig nivå. Vi kan också komplettera det med att lära oss akupressur genom enkel beröring för att föra hälsa och lycka till våra hästar.

I en artikelserie på min hemsida beskriver jag de fem olika häst-elementen från Susan Tenney, en internationell lärare, författare och utövare av Shiatsu och Five Element Acupressure för djur. Hon beskriver de Fem Elementen i Classical Chinese Medicine och hur man utläser vilket element ens häst (eller hund) tillhör. Elementen är ELD, JORD, VATTEN, TRÄ och METALL.

 

TRÄ-HÄSTEN

Dynamisk, dominant, atletisk

Organ: Lever

En häst som är benägen till aggressiv otålighet speciellt under våren, och för senskada och ögonirritation kan vara en Trähäst.  Om du har en Trähäst, se till att du är medveten om att när den kommer ur balans gällande hälsan, är levern det organ som blir drabbad oftast.

Detta kan orsaka muskulösa skelettproblem (stelhet som de aldrig verkar arbeta bort) samt kroniska hovproblem (dålig hovkvalitet och hovbölder). Dessutom kan deras beteendedrag bli mycket svårt att hantera med denna fysiska obalans. De gynnas av örter, akupressur och livsstilsförändringar som balanserar träelementet. Lär dig att hålla senor och ögon friska och hålla vredesutbrott i schack.

 

Egenskaper:

Trä-hästen är som en kraftfull hingst full av energi. Denna häst har ofta hög rank i flocken och är ofta ledaren när den släpps ut. Den trivs med rörelse och blir argsint, otålig och irriterad när den begränsas eller tillsagd vad den ska göra.

Denna häst kan vara utmanande och du måste vara säker på dig själv som den är på sig själv. Hans styrka är en dynamisk sportighet och en kraftfull ledarskapsförmåga. När denna kraft kanaliseras i rörelse, genom rigorös träning eller tävling, lyser Trä-hästen med vitalitet. Den tenderar att vara klar i huvudet, särskilt i en kris, även om många Trä-hästar lätt blir skrämda i skogen eftersom de alltid håller sig alerta och medvetna.

Denna häst är mer villig att kompromissa än de andra elementen, men gillar fortfarande oberoende och att vara ledare för flocken. När du väl hittat denna hästs disciplin, är det sannolikt att den uppfyller sina förpliktelser mer än dess andra flyktigare hästelement.

 

Beteende:

Trä-hästen är förkroppsligandet av talesättet: ”Om du måste kämpa, har du redan förlorat”. Under press är Trä-hästar mer benägna att slå tillbaka än att ta till flykt i panik. De testar sin människa dagligen och till och med varje timma för att se vem som är ledaren. De kräver tydliga, fasta gränser och fast ledning om de skall respektera mänsklig auktoritet.

Inkonsekventa regler underminerar Trä-hästens respekt för sin ägare och leder till maktkamp. Förväxla inte ”fast” som en ursäkt för att bli tyrannisk mot dessa hästar. De skyggar inte från en kamp och kan bli farligt aggressiva när de hanteras hårt. Vad många hästägare till Trä-individer inte inser är att hästar med detta temperament inte testar dem eftersom de vill vara översittare, utan de vill bara veta om du kommer att ta på dig rollen som ledare.

Om en Trä-häst finner dig opassande som ledare kommer den ta ledarpositionen själv. För att förtjäna Trä-hästens respekt som ledare, håll dig tydlig, konsekvent, fast och framför allt närvarande. När du upprättar en stabil, konsekvent hierarki, kommer du att se hästen andas en suck av lättnad. Din Trä-häst kan fortfarande testa dig regelbundet för att se till att du kommer att leda, men den kommer att bli en trogen anhängare, en fredlig krigare i stället för en skeptisk (och aggressiv) underhuggare. Håll dig ståndaktig och tydlig och det kommer att bli lättare.

 

Passar till:

Trä-hästar utgör en stor partner i rigorösa idrottsgrenar som kapplöpning, fälttävlan eller distans.

 

Utbildning:

Att utbilda denna häst är lätt när du upprättar en hierarki med tydliga gränser. Den är en ivrig elev och lär sig snabbt så undvik upprepningar. Dess otåliga natur kommer att bli frustrerad av långsamma, metodiska lektionsplaner. Håll det intressant, varierat och överväg att integrera lite utmaningar i lektionen för att göra smidiga framsteg.

För lyckad träning bör kommas ihåg att Trä-hästen kan behöva bocka av sig, eller springa av sig innan du börjar. Hedra behovet av rörelse så blir lektionen roligare och räddar dig från att börja dagen med en kamp. Du kommer att ha en tydlig, villig, uppmärksam häst i dina händer i stället för en bomb som väntar på att gå av. Eftersom hästen är otålig att komma igång bör du hålla skötseln före ridning eller träning till grunderna och spara längre skötsel till efteråt då hästen kan njuta efter ett bra träningspass. Då är det god idé för stretching, massage och akupressur.

 

Fysisk hälsa:

På en fysisk nivå, är det viktigaste för Trä-hästens hälsa massor av rörelse och för hästar innebär det utevistelse. Många tävlingshästar hålls i små boxar och detta påverkar Trä-hästen djupt. Om du inte kan ordna tillräckligt med utevistelse, särskilt under regniga månader, se till att schemalägga regelbundna sessioner av fri rörlighet, inklusive i Liberty utan ryttare. Hoppar du över detta får du betala för det med en överaktiv och otålig häst.

Denna häst är ofta atletiskt begåvad, men det finns fortfarande svagheter som behöver stöd. Den kan ha övergripande muskelspänningar, senskador, ögonsjukdomar eller dålig hovkvalitet. Att hålla träelementet balanserad rekommenderas eftersom trädjur inte utgör de bästa patienterna på grund av deras otålighet och känslighet för fysiskt obehag och instängdhet.

Trä-hästar är också benägna att få huvudskador och de har ofta dålig hovtillväxt, spruckna och flagnande hovar eller andra hovproblem. De är ofta svåra kandidater för barfotagång. För att det ska vara möjligt behövs extra åtgärder som kosttillskott, örter, akupressur m.m.

Ston av detta element kan visa mycket svåra beteenden och kan behöva hjälp att hållas stabila med hormonbehandling som kan hjälpa till att förändra beteendesymtom, men kommer inte att fastställa orsaken till problemet – en överaktiv trä-häst. I själva verket, i stället för att läka problemet, kan hormonbehandlingar faktiskt förvärra obalans i en Trä- häst. Genom akupunktur eller akupressur och örter kan man forma ett program för att jämna ut obalansen.

 

Ålderdom:

Denna häst behöver fortfarande stöd i sitt åldrande för att hålla sig frisk. Den kan lätt bli grining och behöva extra akupunktur för att åldras graciöst. Hästen kommer också behålla de fysiska sårbarheterna så var uppmärksam.

Pension kan vara svårt för denna häst och den gör ofta uppror mot begränsningarna som en åldrande kropp ger, på grund av dess sinne som fortfarande är redo för aktion. Håll den upptagen med lätt arbete så att den känner sig engagerad och användbar. Trä-individen ogillar tristess. Mycket utevistelse är den viktigaste hälsoåtgärden som du kan ge.

 

SAMMANFATTNING

 

Emotionell Karaktär

Emotionella styrkor: Ledarskap, klarhet under press, strategiska beslut

Stressad av: Inskränkningar, högdraget ledarskap, svag ledning, inkonsekventa regler och gränser, repetitivt arbete, brist på fysiska utmaningar, sentimentalitet, långsamma aktiviteter, pension

Balanserad av: Fasta konsekventa gränser, tydligt och kompetent ledarskap, utmanande fysiskt arbete, omväxlande arbete, mild vänlighet

Sårbar för: Överansträngning, kämpar först, frågar senare, pressad för hårt, överansträngning särskilt i tävling

Svarar på stress med: Aggression, otålighet, frustration, ilska, krafsande, sparkande, bitande, bakåtlagda öron, testar ägaren/ryttaren, med våld, explosion

Lärstil: Drar fördel av utmaningar, tävling, mycket rörelse och/eller högt arbetstempo, variation i lektionen

Tips för framgång: Var NÄRVARANDE och led denna häst genom att vara fast och vänlig vid alla tidpunkter

 

Fysisk karaktär

Favoritsporter: Kapplöpning, hoppning, barrel racing, distans, något som är kraftfullt och utmanande

Vanliga hälsoproblem: Senor och ligament-skador, muskelömhet och stelhet, hovproblem, ögonsjukdomar, nacke- och halsspänning, smärta i höft eller has, högersidiga problem, värmecykels aggression i ston, vårkrämpor, ”hingstbeteende” – även i kastrerade hästar

Tips för välbefinnande: Regelbunden massage för muskelspänningar, stretching för senor och muskler, ordentlig uppvärmning och cool down, så mycket utevistelse som möjligt, utmärkt hovvård, avgiftningsprogram på våren, örter, akupressur och akupunktur för att hålla energin balanserad och flödande, massage och akupressur efter att ha arbetat – inte före.

Trä-hästen är den häst som oftast missuppfattas och på grund av sina ledaregenskaper är svår att hantera. Den riskerar därmed sorgligt nog att ofta utsättas för våld och aggression för att undertrycka dess natur och få den att ge upp för människans vilja. 

Trä-hästar är inte för alla människor eftersom de kräver en viss person att kliva upp till utmaningen av att vara deras person och ledare. Trä-hästen är som en VD med eget bolag. Varje människa de stöter på omedvetet (eller medvetet i vissa fall) lämnar in sitt CV för att vara den person som passar för jobbet.

Trä-hästen (VD:n) synar dig och säger att du är lämplig till att hämta hans kaffe men absolut inte att vara ansvarig eller ens Vice VD (vice ordförande) för hans bolag. Så, det är bäst att du har ett mycket bra CV om du ens vill vara andrepilot med en Trähäst. De är hästar som ofta misshandlas på grund av deras starka åsikter. Problemet är att de inte tar misshandel vilket ofta utsätter dem för mycket hård träning, eftersom de kommer att slå tillbaka och inte fogar sig till dominans och dominerande träningsmetoder.

Det betyder inte att du kan vara en mes med en Trähäst eftersom den kommer att köra över dig om du är det. Trähästar letar efter balans och rättvisa i deras utbildning och en person som är en formidabel matchning för dem och värdig deras insatser i arbetet.

De sörjer inte dårar och överlistar definitivt en massa människor. De är en bra utmaning för någon som är en jordad och tydlig person som kan övertyga Trähästar om att din idé är lika bra, om inte bättre än deras. När du har visat dig värdig din Trähäst, kommer den att arbeta hårt och gärna för dig som om den har bedömt dig värdig dess insatser.

Trähästar behöver olika örter för att hålla mage och hovar i god kondition.

mifune

 

http://www.elementalacupressure.com/

 

Relationsbaserad Ridkonst från Liberty till Piaff™

I Frihet – Vid Hand – Bettlös Ridkonst

© 2016 Anneli Westlund

All information på denna sida skyddas av upphovsrättslagen.

All information på denna sida skyddas av upphovsrättslagen.

0