16 mars, 2016

”The Art of Lightness™” betyder att arbeta med hästar i harmoni med varsamhet och lätthet från början utan traditionella tryck och eftergift-metoder. Tryck är ingen hjälp och lätthet är inget mål. Lätthet är här och nu! Det finns två sorters lätthet inom skolning av hästar. En sorts lätthet betyder att hästen är i balans. Om hästen inte är rak och symmetrisk i kroppen, kan den inte vara i balans och inte vara lätt. Så om hästen gör motstånd, väger tungt i ena handen t ex är symptom på att hästen inte är i balans. Den har en naturlig krokighet och asymmetri som hindrar balansen.

Den sorts lätthet jag refererar till i den här artikeln är att skola hästen med hjälper av lätthet. Vi arbetar hästen i harmoni med beröring och stimuli. Harmonin är avslappnande för både häst och ryttare. Det finns inget att motsätta sig när häst och människa rör sig som en och samma varelse. En skicklig ryttare har förmågan att både “driva” och “föra” utan fysiskt tryck eller oroa hästen. De människor som förstår detta, använder grimskaft och tyglar med samma avsikt av lätthet som psykologi.

Att arbeta hästen med denna sorts precision och omtanke skapar en förbindelse som inte är möjlig  om hästen har påtvingats arbetet. Om man berövar hästen från dess “centrum” och påtvingar sitt eget, tycker man sig vara förmer än hästen och det är som att säga till den att den inte är värd någonting.

Att arbeta med hästen som en sann partner är att dela ett centrum och att påbörja den processen är som att bli förälskad. Först är hästen centrum, sen när hästen inser att vi inte är ett hot utan snarare en vän, börjar hästen tillåta oss att också vara centrum.

Harmoni är resultatet av korrekt användning av hjälper. Hjälperna eller signalerna bör inte ses som verktyg för att förflytta hästen, utan som ett medel för att kommunicera en idé. Hjälperna används för att etablera harmoni och en kontakt med hästens sinne.

Om vi i början tar oss tiden att vänja hästen vid harmoni, har vi skapat det enda verktyg vi behöver för att föra hästen till högsta nivån. Hästen kommer att söka harmonin och den kommer att finna den igen. Det är såhär vi skapar en briljant ridhäst!

 

Utveckla känslighet och lätta hjälper genom beröring

Vi bör inte använda tryck, press, obehag eller tvång för att kommunicera med hästen. Istället bör vi använda fina nyanser av beröring, impulsliknande stimuli och vibrering. Stimulering istället för tryck.

Tryck mot hästens vilja, oavsett hur varsamt det är, förminskar hästen och tvingar den att underkasta sig vår vilja. Att inte låta hästen säga nej eller slippa undan vår begäran bygger osäkerhet i hästen och skapar underkastelse. Genom dominans och tvång har hästen inget annat val och kommer inte undan begäran förrän det önskade resultatet är uppnått.  Vi vill inte ha underkastelse utan istället en kommunikation genom relationen med förståelse, villighet, samarbete och glädje. Lätthet genom lätthet!

Beröringen vi använder måste vara extremt lätt genom hela arbetet från marken och vidare upp till hästryggen. Intervallerna, nyanserna av beröring går från lätt till mjuk, till fast. Vi ändrar inte “formen” på hästens skinn eller gör en märkbar inbuktning på dess kropp. För att förstå nyansen, prova att föra din hand långsamt mot din egen arm och märk första ögonblicket du känner beröringen. Det är lätt beröring. Det är som vikten av en tygel eller ett rep.

En beröring kan vara nyanserad från lätt till fast, inte mer. Tänk på att jag inte talar om tryck. Har beröringen blivit tryck har vi redan använt för mycket. Kom ihåg att hästen kan känna en fluga landa på dess kropp! Det kan inte bara vara såhär lätt, det kan vara lättare än du kan föreställa dig. Och i det lättaste av beröring ligger magin av att arbeta med hästar.

I forna tider spenderade man flera år med att vänja unghästar vid beröring som träningsmedel, ständigt i harmoni.

Första inledande arbetet av att börja utveckla kontakt och känslighet med hästen, som leder till att lära hästen lätta hjälper, “The art of lightness™” börjar med beröring (som kan utvecklas till beröringsmeditation) av hästen i boxen. Arbetet är bara följande, inte bestämmande. Alla rörelser innehåller “till och från” av naturlig rörelse. Utbildningen är ett språk av känsla. Människan måste utveckla känsla för takt och lyssna interaktivt genom beröring.

Våra händer är otroligt känsliga och för att bli en hästmänniska och en duktig ryttare bör man utveckla nyans, subtilitet och variation i beröringen. Första stadiet är att vi bara använder beröring utan riktning, utan mål.

Det är extremt viktigt att vi inte har någon annan avsikt annat än att följa. Vår beröring ska vara välkomnande och därför engagerande. Detta utvecklar färdigheter i hästen av mental skärpa och fokus, när den flyttar sitt sinne för att följa vår hand.

Lär dig hur gratis i min privata studiegrupp https://www.facebook.com/groups/Relationshipbasedartofriding/

 

 

© 2016 Anneli Westlund

All information på denna sida skyddas av upphovsrättslagen.

0